Erőtlenek a kínai gazdaság lehűtésére tett kísérletek

Vágólapra másolva!
Hatásosnak bizonyulnak a túlságosan gyors kínai gazdasági növekedés lassítására tett állami intézkedések, legalábbis a pekingi kormányzat szerint. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy az emelkedő infláció miatt kamatemelésre lenne szükség - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A külföldi beruházások hihetetlen ütemű növekedése, illetve a lakossági fogyasztás ugrásszerű bővülése miatt 2004 első negyedévében 9,8 százalékkal nőtt a kínai GDP, gyorsabban, mint a tavalyi évi 9,1 százalékos átlag. Huang Ju miniszterelnök-helyettes szerint a túlfűtött gazdaság megfékezésére tett kormányzati lépések - nevezetesen a banki hitelezések és az építőipari kiadások visszafogása - a jelek szerint megteszik hatásukat.

A miniszterelnök-helyettes ugyan közölte, hogy a növekedés lassulása nem azonnal következik be, szakértők mégis arra figyelmeztethetnek, hogy a lépések hatástalanok maradhatnak, mivel az emelkedő infláció miatt kamatemelésekre volna szükség.

A fogyasztói árak idén áprilisban a hét éve regisztrált leggyorsabb ütemben, 3,8 százalékkal nőttek a tavalyi év hasonló időszakához képest, a kínai kormány azonban igyekszik tompítani ennek jelentőségét. A pekingi vezetés szerint az infláció csak akkor lesz lényeges probléma, ha eléri az 5 százalékot.

Elemzők szerint ugyanakkor előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a kamatemelés. A Deutsche Bank hongkongi vezető közgazdásza szerint pusztán azért, mert a jelenlegi kamatok negatívak. A magasabb kamatszint viszont katasztrofális következményekkel járhat a jelentősen eladósodott kínai cégek számára, ráadásul visszavetheti a lakossági fogyasztást is.

Szakértők szerint a kínai kamatemeléstől való félelem volt az egyik döntő oka a hónap elején világszerte tapasztalt tőzsdei eséseknek - írja a BBC News Online.