Világválságot okozhatnak az olcsó kínai ruhák

Vágólapra másolva!
Néhány éven belül világszerte súlyos gazdasági és szociális gondokat okozhat, ha a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) nem emel korlátokat a Kínából érkező olcsó textiláruk beáramlása elé. Az olcsó kínai előállítással még Banglades vagy Srí Lanka sem képes versenyezni, így mintegy 30 millió textilipari állás kerül veszélybe a világon - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Még 1994-ben született egy iparági egyeszég arról, hogy 2005 januárjától megszűnnek a ruházati termékek kereskedelmére alkalmazott kvóták, vámok és más korlátozások. Ez a 49 ország ágazati szövetségei által aláírt isztambuli nyilatkozat szerint annyit jelentene, hogy a világ termelői teljesen lehetetlen helyzetbe kerülnének, és az áruforgalom teljes felszabadítása révén Kína gyakorlatilag monopolizálhatná a textilgyártást.

A nyilatkozat aláírói szerint a WTO-nak hozzá kellene járulnia a jelenlegi kvótarendszer fenntartásához, vagy pedig új védőintézkedések bevezetéséhez. E nélkül világszerte mintegy 30 millió textilipari munkahely megszűnésére lehet számítani, a világ textilkereskedelméből származó forgalom mintegy 50-75 százalékát pedig Kína szerezné meg.

Az Egyesült Államok textilipari szövetsége szerint a probléma abból adódik, hogy 1994-ben, az ágazat liberalizációjáról kötött egyezmény idején Kína még nem volt a WTO tagja, és akkor még nem is alkalmazott olyan módszereket, amelyek az elmúlt években már szabálysértésnek minősülnek. Az amerikai és európai iparági szervezetek azt szeretnék elérni, hogy dömpingellenes intézkedéseket lehessen bevezetni a kínai áruk ellen, azonban ezekre - épp az 1994-es egyezmény miatt - 2005-től elvileg nincs lehetőség - írja a Világgazdaság.