Csökkent az infláció az eurózónában

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatok alapján júniusban 2,4 százalékra mérséklődött az éves infláció az eurózónában, szemben a májusban mért 2,5 százalékos drágulással - közölte szerdán a brüsszeli statisztikai hivatal.
Vágólapra másolva!

Az infláció enyhülése azután következett be, hogy egy hónappal korábban kétéves rekordszintre gyorsult fel az árdrágulás a 12 tagú eurózónában. Mindez megfelelt a szakértői várakozásoknak, hiszen mérséklődött a drágulási ütem Németországban és estek az olajárak is.

Mivel az olajiparból, vagy az élelmiszeriparból kiinduló komolyabb árdrágulásra már nem lehet számítani, a közgazdászok valószínűsítik, hogy az idei csúcs májusban volt, amikor 2,5 százalékos inflációt regisztráltak. Májusban a megelőző hónaphoz képest bekövetkezett 2,0 százalékos drágulást az olajárak emelkedése mellett a cigarettaadó emelése és egyes közszolgáltatások díjának drágulása indokolta.

A júniusi inflációs adat megnyugtathatja az Európai Központi Bank vezetőit, akik Frankfurtban csütörtökön határoznak a kamatokról, és a szakértők szerint változatlanul hagyják majd mindaddig a kamatszintet, amíg nem érzik biztos alapokon állónak az eurózóna gazdasági élénkülését.