Az EU egyelőre nem tekinti piacgazdaságnak Ukrajnát

Vágólapra másolva!
Az EU még mindig várja, hogy Ukrajna megvalósítson bizonyos kulcsfontosságú gazdasági reformintézkedéseket, s amíg ez nem történik meg, nem tudja piacgazdaságként kezelni az országot - közölte a holland miniszterelnök Hágában, az EU-ukrán csúcstalálkozó után.
Vágólapra másolva!
Hogyan találhatnak meg a weben?/uzleti_internet/webmegjelenes.htmlHogyan jelenhetek meg a weben?/uzleti_internet/webmegjelenes.htmlA szerverhely és a szélessávú internet együtt olcsóbbhttp://www.axelero.hu/webesmegjelenes/20040607adsl1.html

Jan Peter Balkenende, aki az EU soros elnöksége nevében számolt be a megbeszélésekről, egyebek között a csődtörvény módosítását és az exportált termékek átlátható árképzését említette meg az uniós részről szükségesnek tartott intézkedések között. Az EU és Ukrajna nem állapodott meg cselekvési programról, de a következő hetekben folytatják az ezzel foglalkozó tárgyalásokat - közölte a miniszterelnök.

Kijev többek között azért szeretné megkapni a piacgazdasági státust az EU-tól, mert ez megkönnyítené számára a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozást. Nem jutott megállapodásra a két fél az EU új szomszédságpolitikájának az alkalmazásáról sem, amelynek keretében a huszonötök gazdasági, pénzügyi, kereskedelmi és más jellegű támogatást nyújtanának Ukrajnának.

Kazahsztán mint EU-tag

Leonyid Kucsma elnök szerint a programnak már a neve is azt sugallja, hogy Ukrajna "csak" szomszédja az uniónak, s a kapcsolatok ezen a szinten be is fagyhatnak. Kijev azonban a maga részéről a teljes jogú tagságot tekinti távlati célnak, bár elismeri, hogy jelenleg még nem áll készen erre. Ukrajna 2011 táján szeretne csatlakozási tárgyalásokat kezdeni az EU-val. Kucsma azt jósolta, hogy az EU bővítése nem fog megállni az unió jelenlegi határainál, s idővel még Oroszország és Kazahsztán is csatlakozni fog.

Az egyetértés hiánya jellemezte az emberi jogok ukrajnai helyzetéről folytatott tárgyalásokat is. Erre enged következtetni, hogy Balkenende ezeket "őszintének és nyíltnak" nevezte, a csúcsról kiadott záró közleményben viszont nem szerepelt az emberi jogok kérdése. Balkenende azt is "nyíltan" közölte Kucsmával, hogy az EU azt szeretné, ha szabad és tisztességes lenne az országban október 31-én esedékes elnökválasztás, a tömegtájékoztatási eszközök pedig ugyancsak szabadon és elfogulatlanul számolhatnának be a kampányról.