OPEC: újabb kvótaemelés várható a héten

Vágólapra másolva!
Az OPEC elnöke szerint a héten megszülethet a döntés az olajkitermelés újabb félmillió hordóval történő növeléséről. Az egyeztetések a hétvégén kezdődtek, miután az olaj elérte a 60 dolláros hordónkénti árat.
Vágólapra másolva!

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) elnöke múlt hétvégén egyeztetéseket kezdett az olajkartell szakminisztereivel egy újabb kvótaemelésről. A lépés azért vált szükségessé, mert az olaj hordónkénti ára elérte a hordónkénti 60 dollárt.

Az OPEC a múlt héten 500 ezer hordóval 28 millió hordóra emelte az olajszervezet hivatalos termelési kvótáját július 1-től. Ezenkívül kilátásba helyezte, hogy heteken belül további 500 ezerrel bővíti azt, ha továbbra is magas marad az olaj ára. A nem kvótakötelezett Irakot is beszámítva az OPEC napi olajtermelése közel 30 millió hordó.

Az OPEC elnöke a múlt héten azt mondta, hogy az OPEC tagországok már majdnem elérték termelési kapacitásaik felső határát. További termelésbővítésre már csak Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, és talán Kuvait képest.