Japán invázió fenyeget az USA atompiacán

Vágólapra másolva!
Megvásárolná Amerika legnagyobb atomerőmű építő cégét a Mitsubishi Heavy Industries. Amennyiben az üzlet létrejön, a japán vállalat akkor jelenik meg az amerikai piacon, amikor felengedni látszik az erőművekkel szembeni teljes elutasítás. Az atomenergia újjáéledni látszik Európában és az USA-ban, Ázsiában pedig mindig is népszerű volt. Az újra felfedezett energiaforrás jelenlegi támogatása mögött azonban nem kifejezetten zöld szándékok rejlenek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai atompiacon akar terjeszkedni a Mitsubishi Corporations. A japán konszern kétmilliárd dolláros ajánlatot tett a Westinghouse Electricre, Amerika legnagyobb atomerőmű-építőjére és üzemeltetőjére, a tulajdonos British Nuclear Fuelsnek (BNF).

A Mitsubishi eddig is dolgozott a Westinghouse-zal, harminc éve az amerikai cég technológiáját használták fel, hogy víznyomásos erőműveket építsenek Japánban. A két cég jelenleg Kínában dolgozik együtt egy atomerőművön.

Az üzlet híre komoly politikai viharokat kavarhat az Egyesült Királyságban. A legnagyobb brit nukleáris dolgozókat tömörítő szakszervezet mellett a Konzervatív Párt is tiltakozik. A thoryk parlamenti vizsgálatot sürgetnek, szerintük ugyanis gyanús, hogy a BNF pont akkor akar megválni a Westinghouse-tól, amikor újjáéledni látszik a nukleáris energia iránti érdeklődés. Ha az üzlet összejön, a Mitsubishi pont a megfelelő időpontban jelenik meg az újra hatalmas lehetőségekkel kecsegtető amerikai atomenergiapiacon: hamarosan a kongresszus elé kerül egy újabb tervezet az atomenergia támogatásának megemeléséről.

Manapság, a fosszilis tüzelőanyagok árának radikális emelkedése miatt a politikusok, sőt egyes zöldek is megújult bizalommal fordulnak az atomenergia felé. Az atomipar malmára hajtja a vizet, hogy egyelőre nem sikerült olyan megújuló energiaforrást találni, amely teljes egészében kiváltaná az olaj- szén- vagy földgázüzemű erőműveket.