Eladják a francia autópályákat

Vágólapra másolva!
A francia kormányzat a várakozásoknak megfelelően meghirdette három, autópályát üzemeltető vállalatban meglévő részesedésének eladását. A kormány az értékesítés révén 11 milliárd eurós bevételre számít.
Vágólapra másolva!

A francia kormány a Sanef, az Autoroute Paris Rhin Rhone (APRR) és az Autoroute de la France (ASF) fennmaradó állami részvényeit hirdette meg. A hírre az APRR részvényei a délelőtt 2,5, a Sanefé 1,2, az ASF-é 0,2 százalékkal emelkedtek.

Szakértők szerint a két legkomolyabb érdeklődő a Vinci építőipari vállalat és a Bouygues telekommunikációval és ingatlannal foglalkoző konglomerátum, valószínűleg közülük kerül majd ki mindhárom pályázat győztese. A Vinci már 23 százalékos tulajdonnal rendelkezik az ASF-ben és érdekelt a többi autópálya-üzemeltető cég megszerzésében is.

A francia kormány privatizációs programja meghirdetésével igyekszik az Európai Unió által megkövetelt 3 százalékos szint alá csökkenteni az államháztartás deficitjét. A tervek szerint a 11 milliárd eurós bevételből adósság mérséklésre 10 milliárd eurót szánnak, 1 milliárd eurót pedig infrastrukturális fejlesztésekre fordítanának.