Német-orosz gázvezetékről állapodtak meg

Vágólapra másolva!
A Balti-tenger mélyén német-orosz vállalkozásban lefektetendő gázvezetékről írtak alá megállapodást Gerhard Schröder német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében csütörtökön Berlinben.
Vágólapra másolva!

Német-orosz közös gázvezeték lefektetéséről állapodtak meg a két ország képviselői csütörtökön. Az aláírásnál jelen volt Gerhard Schröder és Vlagyimir Putyin is. Sajtóértesülések szerint a vállalkozásban az orosz Gazprom 51 százalékban, a német BASF és E.on konszernek, illetve leányvállalataik 24,5-24,5 százalékban részesednének.

A gázvezeték a Szentpétervár melletti Viborgtól Greifswaldig húzódna, kikerülné a Baltikumot, Ukrajnát és Lengyelországot. A projekt 4 milliárd euróba kerülne, s 2010-től kezdve látná el gázzal Németországot és más nyugat-európai országokat. Németország elsősorban Norvégiából és Oroszországból fedezi gázszükségletét.

A észak-európai tengeri gázvezeték megépítése főleg Lengyelországban váltott ki elégedetlenséget. Lengyelország tranzitdíjat szed a területén áthaladó vezetékek után, másrészt attól tart, hogy a "különutas" német-orosz megoldás a politikai nyomásgyakorlás eszköze lehet.