Szlovénia a 2007-es euróbevezetést tűzte ki

Vágólapra másolva!
Lengyelországban az idei évre tervezett államháztartási hiány kisebb lesz, míg a szlovén kormány az áfa-emelést is lehetségesnek tartja az államháztartási deficitjének további csökkentése céljából. Szlovénia ugyanis a 2007-es euróbevezetést célozta meg.
Vágólapra másolva!

Lengyelország idei évre tervezett 35 milliárd zloty államháztartási hiánya 6-7 milliárd zlotyval kisebb lesz - közölte a Miroslaw Gronicki, a lengyel pénzügyminiszter. Annak ellenére, hogy a ügyminisztérium korábban azt várta, hogy a deficit elmarad a tervezettől.

Azonban a 6-7 milliárd zlotyval nagyobb adóbevétel következtében ennyivel lesz kisebb az államháztartási hiány. A pénzügyminiszter úgy vélte, hogy a harmadik negyedévi költségvetés aktívummal zár.

Eközben a szlovén kormány nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy 2007-ben növeli az áfá-t az államháztartási deficit csökkentése céljából. Az Unióhoz tavaly csatlakozott Szlovénia ugyanis tervezi, hogy 2007-ben bevezeti az eurót.

Várhatóan az átlagos áfa mértékét 20 százalékról 21-re növelik, míg az elsősorban az élelmiszerek és a gyógyszerek esetében alkalmazott áfa-kulcs 8,5 százalékról 9 százalékra emelkedik - mondta a szlovén pénzügyminiszter, Andrej Bajuk.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez még nem végső döntés, a kormány vizsgálja, hogy milyen más lehetőségek vannak a deficit mérséklésére.

A szlovén kormány tervei szerint a GDP arányos 2006. évi államháztartási hiány 1,4 százalék lesz, ami megegyezik az ideivel, majd 2007-ben 1,2 százalékra mérséklődik.