Csökkent az orosz olajtermelés

Vágólapra másolva!
A rendkívüli hideg miatt Oroszország legnagyobb olajtermelő térségében, Nyugat-Szibériában napi mintegy 200 ezer hordóval csökkent az olajtermelés január 10-16. között a decemberi átlaghoz képest.
Vágólapra másolva!

A múlt héten a világ második legnagyobb olajexportálójának a napi átlagos termelése 9,45 millió hordóra fogyatkozott a múlt hónapban történelmi csúcsra emelkedett napi 9,65 millió hordóról. Január 12-én volt a mélypont, amikor a napi termelés csupán 9,36 millió hordó volt.

Nyugat-Szibéria olajközpontjában, Szurgutban a múlt héten a hőmérséklet mínusz 30 és mínusz 51 fok között alakult.

Oroszországban januárban és februárban rendre csökken az olajtermelés, mert a hideg miatt befagy az olajkutak egy része. A mostanihoz hasonló termeléscsökkenés évek óta a legnagyobb.

Oroszországban 50 százalékkal bővült az olajtermelés 1999 óta. A növekedés üteme tavaly azonban 2,7 százalékra lassult a 2004-es 9 százalékról és a 2003-as - rekordnagyságú - 11 százalék után.

A Reuters által megkérdezett elemzők azzal számolnak, hogy idén 2,9 százalékkal (napi 270 ezer hordóval) bővül az orosz olajtermelés. Ez azonban attól függ, hogy meddig tart a zord időjárás, mivel a befagyott olajkutak újraélesztéséig akár májusig várni kell.