Antikorrupciós hivatalt alakítanak a lengyelek

Vágólapra másolva!
Korrupció ellenes hivatalt hoznak létre Lengyelországban. A pártoktól független szervezetet a miniszterelnöki hivatalnak rendelik majd alá, és állami intézményekben, önkormányzatoknál nyomoz majd korrupciógyanús esetek után - írja a PoloniaPress. A kormányzó Jog és Igazságosság Párt egyik legfontosabb választási ígérete volt a korrupció elleni harc.
Vágólapra másolva!

Beterjesztette a lengyel parlament alsóházában a Központi Antikorrupciós Hivatal (CBA) létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot a Marcinkiewicz-kabinet. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt kampányában harcot hirdetett a korrupció ellen, ennek első lépése a a felállítandó hivatal - írja a PoloniaPress lengyel hírszolgálat.

A törvényjavaslat szerint a CBA közvetlenül a miniszterelnök felügyelete alá rendelt, kicsi, de komoly ellenőrzési hatáskörrel rendelkező, és a politikai pártoktól független szervezetként működik majd. A hivatal elnöki tisztségét átmenetileg Mariusz Kaminski államtitkár, a miniszterelnöki hivatal titkára látja, de bejelentették, hogy a testület kormánybiztosát hamarosan kinevezik. A CBA az előterjesztés szerint átveszi a Belbiztonsági Ügynökség (ABW) egyes feladatait is. Mint speciális állami szolgálatot ellátó szervezet, a CBA az állami intézmények és az önkormányzatok hivatalaiban folytat majd vizsgálatot a korrupció kiszűrése érdekében.

A Transparency International 2005. évi korrupciós indexe szerint az EU tagállamok közül Lengyelországban a leginkább megvesztegethetők a közhivatalnokok. A nemzetközi listán Lengyelország a 70. helyen áll, Burkina Fasóval és Szíriával azonos besorolásban.