Csökken az EU cukorrépa-termelése

Vágólapra másolva!
Az idén várhatóan 6 százalékkal csökken a cukorrépa-termelés az Európai Unióban az új piacszabályozó intézkedések miatt. A reform keretében, egyebek mellett csökken a gazdák támogatása, és emiatt zsugorodik a vetésterület. Az Eurostat szerint Magyarországon az átlagosnál jóval nagyobb mértékben, 34 százalékkal csökken a cukorrépa termőterülete.
Vágólapra másolva!

Az unió statisztikai hivatala szerint az idén 121,79 millió tonnás cukorrépatermés várható az EU-ban a tavaly betakarított 129 millió után. A vetésterület a 25 tagországban, az előrejelzés szerint 9 százalékkal, 2 millió hektárra csökken.

Az EU két legnagyobb cukorrépa-termelő országában, Franciaországban és Németországban nagyjából 2-2 százalékkal zsugorodik a termőterület, Lengyelországban 15 százalékkal, Olaszországban várhatóan 20 százalékkal. Magyarországon az átlagosnál nagybb mértékben, 34 százalékkal csökken a terület.

A tavaly novemberben elfogadott, július elsejével életbe lépő cukorpiaci reformmal, a mintegy negyven éve elzárt uniós cukorpiacot teljesen újjászervezik. Az eredeti - 39 százalékos - árcsökkentési javaslathoz képest, az uniós mezőgazdasági miniszterek kisebbet - 36 százalékosat - fogadtak el, és a kompenzációt is magasabbra - 64,2 százalékra - tették az eredetileg tervezett 60 százaléknál. Az új rendszer, a tervek szerint 2014-15-ig fennmarad, addig nem várható felülvizsgálat.

Az unió azért kívánt cukorpiaci reformot bevezetni, mert az EU tagországaiban a cukor ára háromszorosa a világpiaciénak. Ez több ország szerint tarthatatlan volt, és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) is ebbe az irányba kényszeríti az uniót.

Magyarországot a cukorreform hátrányosan érinti, de ha sikerül hatékonyan felhasználni a kompenzációra és a szerkezet-átalakításra kialkudott támogatásokat, munkahelyek remélhetőleg nem szűnnek meg emiatt nagy számban az országban - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter korábban.