A magyar gazdaság a legsebezhetőbb

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaságot hozta ki a legsebezhetőbbnek az egyik vezető londoni befektetési csoport pénteki jelentése a ház által folyamatosan figyelt feltörekvő térségen belül.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport havonta kiadott térségi felméréseinek legfrissebb összeállítása több kritérium alapján közöl sebezhetőségi indexet a vizsgált nyolc országra (Magyarország, Csehország, Románia, Lengyelország, Oroszország, Izrael, Törökország és Dél-Afrika).

A mutató kidolgozásához a cég a működőtőke-beáramlással korrigált folyómérleg-egyenleget, az elsődleges költségvetési egyenleget, az importigény-arányos devizatartalékot, a GDP-arányos államadósságot, valamint az Egyesült Államoknak az adott ország külkereskedelmében meglévő arányát használta. Ez utóbbiról a ház megjegyezte, hogy az amerikai piac minél nagyobb aránya a külkereskedelemben indexrontó tényező, a várható amerikai gazdasági lassulás miatt.

A részindexekből képzett súlyozatlan átlag alapján a vizsgált nyolc ország közül Magyarország átlagos sebezhetőségi indexe a legmagasabb, 6,4-es; a legalacsonyabb Oroszországé, 2,0-es mutatóval.

A Goldman Sachs szerint ezt a magas magyar államháztartási és folyómérleg-hiány, az alacsony tartalékok és a viszonylag magas államadósság-ráta indokolja. A ház adatai szerint például Magyarország devizatartalékai tavaly átlagosan csak 2,9 havi importértéknek feleltek meg; ez a legalacsonyabb a vizsgált országcsoporton belül. Oroszország tartalékai ugyanakkor 13,3, Izraeléi 17,4 havi importot fedeznek; Lengyelország központi készletei 4,4, Romániáéi 7,4, Csehországéi 3,5 havi behozatali értékkel egyenlők, áll az elemzésben.

A Goldman Sachs szerint Oroszország "kivételesen erős" külső fizetési és költségvetési helyzete alapján messze a legkevésbé sebezhető a nyolc ország közül. A cég azt jósolja, hogy a nettó külföldi közvetlen befektetések értékével korrigált orosz folyómérleg-egyenleg az idén 12,3 százalékos, az elsődleges államháztartási mérleg 6,4 százalékos többletet mutat.

Magyarország esetében ugyanezen egyenlegek 4,3, illetve, 6,1 százalékos hiánnyal zárnak az idén a GS előrejelzése szerint.

A magyarországi politikai kockázatok között a cég megemlíti, hogy jóllehet a koalíció kényelmes többséggel nyert ismét választást, és Gyurcsány Ferenc helyzete megerősödött az MSZP-n belül, ha azonban a párt rosszul szerepel az október 1-jei önkormányzati választásokon, az jó eséllyel kikezdheti a kormányfő párttámogatását, és erősítheti a takarékossági intézkedésekkel szembeni ellenállást.

A magyar miniszterelnök a Financial Timesnak adott, éppen pénteken közölt interjúban a brit gazdasági napilap szerint mindazonáltal kitartott amellett, hogy az ellenséges közvélemény nem fogja eltéríteni a pénzügyek helyrehozatalának feladatától, és azt mondta, hogy a kétkedő választók 2009-re már látni fogják az előnyöket.