A legrosszabb lobbistát keresik az EU-ban

Vágólapra másolva!
Citromdíjat osztanak a legrosszabb módszerekkel, vagy a legrosszabb célért lobbizó érdekeltségeknek az Európai Unióban. A civil szervezetek által adományozott díjra először lehet az interneten szavazni. Olyan cégek, vagy magánszemélyek szerepelnek a szavazólapon, mint az olajipari óriás Exxon, vagy Peter Mandelsson, az EU kereskedelmi biztosa.
Vágólapra másolva!

Az EU legelvetemültebb lobbistáját keresik uniós civil szervezetek. A Legrosszabb EU-s Lobbi Díj (Worst EU Lobby Award) díjazottját idén először a nagyközönség választhatja ki. A díjat olyan független, a közélet tisztaságát védő civil szervezetek alapították, és osztják ki évről évre, mint a Corporate Europe Observatory, a LobbyControl, Spinwatch és a Friends of the Earth Europe.

A díjat oszt szervezetek szerint nincsen sikeres lobbista meggyőzhető tisztviselő nélkül, ezért a lobbizók díja mellett kiosztják a legbefolyásolhatóbb tisztviselőknek járó Legrosszabb Kivételezett Kedvezés díját (Worst Privileged Access). A szervezetek szerint a díjakat az a csoport, illetve tisztviselő kapja majd meg, akik a "legmegtévesztőbb, legfélrevezetőbb, álszent és felelőtlen taktika" segítségével érvényesítették érdekeiket Brüsszelben.

A jelöltek között van az olajipari óriás ExxonMobil, (a klímaváltozás cáfolóinak finanszírozásáért) az Európai Vegyipari Tanács (félelem keltésért és félreinformálásért) Peter Mandellson kereskedelmi biztos ( amiért a gazdasági lobbistákat meghallgatta, de nem foglakozik a civil érdekvédőkkel) illetve a biotech lobbinak kedvező finn és osztrák EU-elnökség.