Új Ptk. 2013-ban: széles körű egyeztetést ígér a Fidesz

Vágólapra másolva!
Várhatóan 2013. január 1-jén léphet hatályba az új polgári törvénykönyv (Ptk.) - közölte a tavaly elfogadott kódex hatályba nem lépéséről szóló előterjesztés vitája során Répássy Róbert igazságügyi államtitkár.
Vágólapra másolva!

A törvénykönyv két fejezete eredetileg idén május 1-jén, a teljes kódex pedig jövő januárban lépett volna hatályba, ám az Alkotmánybíróság (AB) még áprilisban közbeszólt, mert kevésnek ítélte a jogalkalmazók számára biztosított felkészülési időt.

Az Alkotmánybírósághoz benyújtott indítványok mindegyike a felkészülési idő hiányára, a jogbiztonság sérelmére hivatkozással kérte a Ptké. vizsgálatát. Emiatt az Ab eljárása nem terjedt ki az új Ptk. első két könyvének tartalmi megvizsgálására.

Sem május, sem január

Az új Ptk. első két könyve a Ptké. szerint május 1-jén lépett volna hatályba. Az Első Könyv nagyrészt alapelveket tartalmaz.

A Második Könyv azonban - amely három részből áll - gyökeresen átalakítja a nagykorú személy cselekvőképességét érintő rendelkezéseket; a belátási képesség megváltozása esetére alapvetően módosulnak a döntéshozatalra, továbbá a jognyilatkozat tételére vonatkozó szabályok.

Az új Ptk. további, Harmadik, Negyedik, Ötödik, Hatodik és Hetedik Könyvei - a Ptké. szerint - 2011. január 1-jén léptek volna hatályba. Az Ab a Ptk.-t ugyan nem semmisítette meg, az azt életbe léptető külön törvényt viszont igen.

A kódex előkészítését egyébként heves viták kísérték, mert a Drakovics Tibor vezette igazságügyi tárca 2007-ben a Vékás Lajos professzor által irányított kodifikációs bizottságtól magához vonta az előkészítés folyamatát.

Azt követően az eredeti tervezethez képest számos olyan módosítást hajtottak végre, amelyet a szakma egy része elfogadhatatlannak tartott.

Egyeztetést ígérnek

Répássy bejelentette, hogy a továbbra is Vékás vezette kodifikációs főbizottság - amelynek munkáját két szakmai bizottság segíti - a mintegy 1200 paragrafusból álló Ptk. teljes normaszöveget felülvizsgálja, és a szükséges változtatásokat elvégzi.

Egy közelmúltban született kormányhatározat szerint ezt a munkát miniszteri biztos koordinálja, aki a hírek szerint Székely László, az ELTE Jogi Továbbképző Intézet igazgatója lesz.

A Ptk. előkészítése során - szakítva az eddigi gyakorlattal - a kormány széles körű egyeztetést is tervez. A szakmai és társadalmi vita feltételeit november 30-ig kell megteremteni.

Répássy közölte: a tervezet várhatóan 2011 őszén kerülhet a parlament elé, és azt az ülésszak végéig el is fogadhatják. Ezt követően valamivel több mint egy év áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy az új szabályok alkalmazására a szakma felkészülhessen.