Lakáshitelek: a bankok gyakorlata miatt ombudsmanhoz fordulnak a közjegyzők

Vágólapra másolva!
Az [origo] információi szerint a Magyar Országos Közjegyzői Kamara az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult a bankok és pénzügyi vállalkozások végrehajtási gyakorlatának vizsgálatát kérve.
Vágólapra másolva!

A kamara elmúlt év során szerzett tapasztalatai szerint a bankok kiugróan magas, akár milliós nagyságrendű banki jogtanácsosi díjakat érvényesítenek a lakáshitelesekkel szemben, amit részben a jogszabályi hiányosságok miatt tehetnek meg - tudtuk meg.

Számos esetben fordult elő továbbá, hogy a bankok az eredménytelen magánbehajtás költségeit - melyek jellemzően a tartozás hat-tizenkét százalékát teszik ki - szintén érvényesítik a bírósági végrehajtás keretében.

Saját leányvállalattal

Utóbbi azért is aggályos, mert a behajtás ezen egy-két millió forintos költségei általában annak okán merülnek fel, hogy a bank a saját leányvállalatával kísérli meg bírósági végrehajtáson kívül behajtani a követelést.

Erről a banknak a leányvállalat állítja ki a számlákat, azaz a bank saját maga generál többletköltségeket, amelyet aztán az adóstól akar behajtani.

Tizenöt-húsz százalék is lehet

Információink szerint a két követelésrész együtt már a teljes tartozás tizenöt-húsz százalékát is elérheti, egy tízmilliós tartozás összegét akár kétmillió forinttal növelve indokolatlanul.

A gyakorlat egyrészt az elégtelen jogi szabályozás, másrészt az erőfölénnyel történő visszaélés számlájára írható, és jelentősen sérti az amúgy is kiszolgáltatott adósok jogait és érdekeit.