Drágul a tej a jövő héttől

Vágólapra másolva!
Emelkedik a nyerstej ára a jövő héten - az év eleji 5 százalékos mérték után -újabb 2-5 százalékkal - tájékoztatott Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke.
Vágólapra másolva!

Az áremelést a tejkereslet növekedése, valamint az energia-, a csomagolóanyag- és a takarmányár növekedése egyaránt indokolja a szakmai szervezet szerint. Így a felvásárlási árak az év eleji literenkénti átlagosan fizetett 66,54 forintról, átlagosan 69-70 forintra emelkednek.

A felvásárlási árak növekedéséhez a tejfeldolgozók is kénytelenek igazodni. Ezért értékesítési áraikat - azaz kereskedelmi átadási áraikat - az év közepétől ők szintén emelik 5-12 százalékkal. Ennek pontos mértéke árucsoportonként és üzemenként változik, sőt attól is függ, hogy az adott cégnek milyen az érdekérvényesítő képessége a kereskedőkkel szemben.

A Tej Terméktanácsnál megjegyezték: több tejfeldolgozó éves szerződéskötése a kereskedelmi partnereivel elhúzódott. Ezért az idén még nem tudott áremelést érvényesíteni a megemelkedett költségei fedezetére sem.

A szakmai szervezet vezetője emlékeztetett arra is, hogy a világpiaci trendek megváltoztak. A fejlődő ázsiai országok jelentős tejtermék importőrként lépnek fel, de igényeik kiszolgálatlanok. Az eddig jelentős tejtermeléssel rendelkező nagy exportáló országokban, mint Ausztrália és Új-Zéland, a tejtermelés a korábbi évekhez mérten jelentősen csökkent. A tejpiacon hiány tapasztalható.

A terméktanács rámutatott: Európában és Magyarországon a gabonaárak rekordot döntenek, növelve ezzel az állattenyésztés és a tejtermelés önköltségét is. Európában tejhiány van, amely keresleti piacot idéz elő, ez növeli a nyerstej árát, és így a késztermékek ára is növekvő tendenciájú. A nyerstej-kereslet - a világpiaci tendenciáknak megfelelően - Magyarországon is élénkült az utóbbi időben. A német és olasz kereskedők 5-8 forinttal ígérnek többet a tej literjéért, mint a magyarországi átlagár.

A belföldi feldolgozók a tejbázisaik megtartása érdekében kénytelenek emelni felvásárlási áraikat, de ezt mindenféleképpen érvényesíteni kívánják a készáru értékesítésekor is a kiskereskedelem felé.