Távozik a Tele2 Magyarországról

Vágólapra másolva!
A Tele2 AB svéd távközlési konszern hétfőn bejelentette, hogy eladta magyarországi vonalas szolgáltatása a HTCC-nek (Hungarian Telephone and Cable Corp.). A svéd társaság mintegy 40 millió svéd korona bevételhez jut az eladás révén.
Vágólapra másolva!

Az ügyletet a magyar versenyhatóság jóváhagyása után véglegesítik - közölték. A Tele2 átalakítási tervének megfelelően távozik Magyarországról, és tevékenysége középpontjába azokat a piacokat állítja, amelyeken pozíciói erősebbek és kedvezőbb a jövedelmezősége.

2007. május végén a Tele2 Magyarország mintegy 490 ezer vonalas telefonfelhasználót szolgált ki. 2006-ban a Tele2 Magyarország árbevétele 374 millió svéd koronának, EBITDA-vesztesége pedig 31 millió koronának megfelelő összegű volt.

A svéd társaság az idei év első negyedévében Közép-és Dél-Európában és Magyarországon is gyengébb eredményt ért el. A csoport adózott eredménye 37 millió svéd korona volt az első negyedben (hozzávetőleg 1 milliárd forint) az egy évvel korábbi 263 milliót (7 milliárd forintot) követően.

Az árbevétel 49 százalékkal 12,84 milliárd koronára nőtt 12,24 milliárdról, az üzemi eredmény 380 millióra emelkedett 254 millióról. Elemzők 12,73 milliárd korona bevételt és 534 millió korona üzemi eredményt vártak.

A társaságnak elsősorban a közép-európai és a dél-európai érdekeltségei szerepeltek a vártnál rosszabban. Közép-Európában - ahová Magyarországon kívül Ausztria, Németország és Lengyelország tartozik - a Tele2 veszteséges lett: az üzemi veszteség 18 millió korona volt, egy évvel korábban még 99 millió korona volt a nyereség.

A HTCC júniusban jelentette be, hogy a jövő év elején zárja le teljesen a csoport integrációs folyamatát, aminek célja az, hogy szolgáltatásait egyetlen márkanév alatt kínálja vásárlóinak. A HTCC áprilisban kapta meg a magyar és a romániai versenyfelügyeleti hatóságok jóváhagyását az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. felvásárlására. Ezt követően a már HTCC tulajdonban lévő Invitel, illetve a korábban megszerzett Hungarotel, illetve PanTel társaságok egyesültek.

A közlemény szerint a HTCC célja a tagvállalatok teljes integrációja, aminek folyamán a dolgozói szakszervezettel egyeztetve mintegy kétszáz alkalmazottól válnak meg júliusban.

A HTCC hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a Tele2 Magyarország Kft. vállalati értéken kalkulált vételára négymillió euró, de ez a tranzakció lezárásakor módosulhat a Tele2 Magyarország nettó hitelállományától és működő tőke nagyságától függően. A HTCC az akvizícióval és a HTCC magyarországi érdekeltségeinek átalakításával kapcsolatban a versenyhivatali jóváhagyásig nem kíván további információt adni - mondta Imre Loránd Balázs, a HTCC kommunikációs irodájának munkatársa.

Martin Lea, a HTCC elnök-vezérigazgatója közölte: az ügylettel ".... tovább erősítjük pozíciónkat a magyarországi vezetékes telekommunikációs piacon. Relatíve kicsi második legnagyobb szolgáltató vagyunk, így ügyfélbázisunk növelése elengedhetetlen ahhoz, hogy tovább tudjuk fejleszteni szolgáltatásportfoliónkat..."

[origo]/MTI