Transzparensekkel fogadták a ferihegyi vasutat

Vágólapra másolva!
A hirtelen megnőtt zaj miatt tiltakozó transzparensekkel fogadták a XVIII. kerületiek az első ferihegyi vasutat hétfőn a ferihegyi 1-es terminálnál. Az ott lakók azt is kifogásolják, hogy nem készült el a zajvédő fal és nincs WC az állomáson. Kóka János közlekedési és gazdasági miniszter bejelentette, hogy 22-25 perces menetidővel közlekednek ezentúl a vonatok a Nyugati pályaudvarról a Ferihegy 1-es termináljához és vissza.
Vágólapra másolva!

"Nincs még kész, minek adod át!" feliratú transzparensekkel fogadták a ferihegyi vasútállomás mellett élők Kóka János közlekedési és gazdasági minisztert az ünnepélyes megnyitón a ferihegyi 1-es terminál vasútállomásán.

A lakók szerint duplájára nő a zaj és a kényelmetlenség azzal, hogy megáll a vonat Ferihegyen. A zajvédő fal hiánya miatt egyetlen ablakot sem tudnak nyitva tartani. Ugyancsak kifogásolták a XVIII. kerületiek, hogy nincs WC az állomáson, ugyanis a vonatról leszállók az ott lakók kerítését illemhelyként használják, a nagy hőségben pedig elviselhetetlen a bűz.

A lakók panaszai mellett az utasok is megdöbbentek, hogy már az első napon nem működött az egyik lift, ezért csomagokkal megrakodva gyalog kellett a hőségben a hosszú lépcsőn eljutni a vasútállomásra. A liftet egyébként gyorsan megjavították.

A felújított vasúti pályán a vonatok kisebb zajterheléssel közlekednek, de Pestszentlőrinc állomáson, valamint Szemeretelep és a lakott terület határa között 2007 második felében zajvédő falat is építenek - ígérte az ott lakóknak Sándor László, a XVIII. kerület alpolgármestere. Az utastájékoztatás miatt felszerelt hangszórókra pedig árnyékolót szerelnek majd, ami a beszűrődő menetzajt csökkenti.

A megállót egyébként 6 milliárd forint uniós támogatásból újították fel. A vonatok menetideje 22-25 perc, a menetjegy ára 300 forint. Ferihegy megálló és az 1-es terminál között úgynevezett utasliftekkel kiegészített gyalogos felüljáró biztosítja az összeköttetést.

A vonatjegyeket a Ferihegy 1 központi csarnokában is meg tudják venni az utasok.A pénztár naponta 9 órától 22 óráig tart nyitva. A nyitva tartási időn kívüli utazáshoz menetjegy a vonaton a jegyvizsgálónál pótdíj felszámítása nélkül vásárolható meg. Várhatóan ősztől az ezen a vonalon közlekedő InterCity vonatok is megállnak Ferihegy megállóban. E vonatok a menetjegy mellett a pót-, illetve a helyjegy megváltása esetén vehetők majd igénybe.