Jobban figyelnek Paksra a hőség alatt

Vágólapra másolva!
A hőség miatt fokozottabban ellenőrzik a műszaki berendezéseket a Paksi Atomerőműben. Az 1. blokk teljesítményét éppen tegnap emelték meg, miután tavaly ősszel a 4. blokk teljesítményét növelték 108 százalékra.
Vágólapra másolva!

Megsűrítették a műszaki berendezések ellenőrzését a kánikula miatt a Paksi Atomerőműben - közölte az erőmű kommunikációs vezetője pénteken.

Egyelőre nincs szükség az alacsony vízállással kapcsolatos tervezett intézkedések bevezetésére, azonban a berendezések felügyeletét, a transzformátor, a turbina paramétereit, a mérési kijelzőket fokozottabban és többször ellenőrzik - mondta Mittler István. A kommunikációs főosztályvezető tájékoztatása szerint a kisvizes intézkedéseket akkor rendelik el, ha a Duna vízállása a Balti-tenger szintjéhez viszonyított 85 méter alá süllyed, jelenleg 86,52 méteren áll.

A normális működés másik korlátozása az atomerőmű hűtésére szolgáló Duna vízének hőmérsékletéhez kapcsolódik, amennyiben a bejövő hidegvizes csatorna és a kimenő melegvizes csatorna hőmérséklete közti különbség 11 foknál többre emelkedne, jelenleg azonban jóval a korlát alatt van ez a mérési adat is, hiszen a különbség 8,5 fok.

Mittler István elmondta továbbá: amennyiben a Duna vízhőmérséklete 25 fokra növekszik, további méréseket kell végezniük, a szabály szerint ugyanis ebben az esetben a torkolati műtől 500 méterre sehol nem érheti el a víz hőmérséklete a 30 fokot.

Teljesítménynövelés

A paksi atomerőmű 4. blokkja után csütörtöktől az 1. blokk is 108 százalékos, megnövelt teljesítménnyel üzemel - tájékoztatta az MTI-t az erőmű kommunikációs főosztályvezetője pénteken.

A 4. blokk tavaly szeptember 28. óta biztonságosan üzemel az eredeti teljesítményének 108 százalékán, az 1. blokk teljesítményét július 16. és 19. között napi 1 százalékkal növelték, míg elérték az Országos Atomenergia Hivatal által engedélyezett 108 százalékos értéket. Ezáltal a névleges villamos teljesítménye körülbelül 500 megawatt lett - közölte Mittler István.

Elmondta: az igazgatóság évekkel ezelőtt döntött a teljesítménynövelő programról, amelynek hosszas előkészítési és engedélyeztetési folyamata után 2006. szeptember 28-án a 4. blokk elérte a 108 százalékos teljesítményt.

A tapasztalatokat figyelembe véve az erőmű folytatja a teljesítménynövelés megvalósítását a többi blokkon is, az ütemtervnek megfelelően másodikként az 1. blokk következett, a 2. és 3. blokk teljesítménynövelés 2008-ban kezdődik majd - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a nukleáris hatóság engedélyének megfelelően az 1. blokk ez évi főjavítása alatt a szakemberek elvégezték a szükséges átalakításokat, így júniusban már a teljesítménynövelésre alkalmas műszaki állapotban indították vissza a blokkot.

Mittler István azt is elmondta, hogy az erőműben jelenleg három reaktor működik, mivel most zajlik a 2. blokk tervszerű karbantartása, amelyet várhatóan július végén, augusztus elején indítanak vissza.