Elbocsátásokkal jár a BKV-alku

Vágólapra másolva!
Nem lesz kedden sztrájk Budapesten, megállapodott a BKV vezetősége a szakszervezetekkel. A kért és kapott béremelés azonban menetrendváltozással és további 150 dolgozó elbocsátásával jár. A 2008. december 31-ig érvényes megállapodás értelmében a BKV dolgozói az idei évben egyszeri 12 ezer forintos jutalmat, illetve hatezer forintos törzsbérfejlesztést, jövőre pedig 7100 forintos bérfejlesztést kapnak.
Vágólapra másolva!

A BKV Zrt. vezetése és a szakszervezetek közt létrejött megállapodás garancia arra, hogy tovább folytatódhat a társaság megújulása. Ezt Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes mondta azután, hogy a heteken át tartó tárgyalássorozat végén a szakszervezetek elfogadták a társaság vezetésének bérfejlesztési ajánlatát.

A vasárnap éjszaka aláírt megállapodás 2008. december 31-ig szól és ez garancia arra, hogy a társaság vezetése folytathatja a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott reorganizációs tervet, amelynek eredményeként a társaság hatékonyan működő, pénzügyileg stabil közszolgáltató lesz.

A menetrendek átszerkesztésével tud forrást biztosítani a BKV Zrt. a béremelésre - közölte Regőczi Miklós, a társaság kommunikációs vezetője. A munkáltató a holtidők felhasználásával, hatékonyság-növeléssel biztosítja a béremeléshez szükséges összeget.

A 2008. december 31-ig érvényes megállapodás értelmében a BKV dolgozói az idei évben egyszeri 12 ezer forintos jutalmat, illetve hatezer forintos törzsbérfejlesztést, jövőre pedig 7100 forintos törzsbérfejlesztést kapnak.


Regőczi Miklós szólt arról is, hogy folytatják az úgynevezett puha leépítést: január elseje óta 650 dolgozó választotta az előnyugdíjat, és az augusztus 1-jétől érvényes új struktúra miatt, további 150 munkavállalót kénytelenek elbocsátani.

A BKV Zrt. a béremelés ellenére képes tartani az idei üzleti évre vállalt, és a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott 15 milliárd forintos hiányt. Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetsége (VTDSZSZ) alelnöke szerint találkoztak az álláspontok, és ezért sikerült megállapodni.

Többhetes tárgyalás után végül hétfőn hajnali egy órakor írták alá a megállapodást a munkáltató és a szakszervezetek képviselői.