Zavaros a bojkottlevél a pilótakekszért

Vágólapra másolva!
A Danone-termékek bojkottjára szólít fel az az interneten terjedő elektronikus levél, amely a Győri kekszgyárban várható elbocsátásokról szól. Ennek tartalma azonban hamis, és téves információkra támaszkodik - mondta az [origo]-nak a Győri Keksz kommunikációs ügynöksége.
Vágólapra másolva!

"A Danone nevű multi a közeljövőben be akarja zárni a Győri Keksz gyárát, így egy sor jól menő magyar terméktől szabadítaná meg a piacot. Ez persze nem az első eset, a francia gyártó azért vette meg a Győrit, hogy mielőbb kivonja a forgalomból, hogy tönkretegye, mert a miénk" - olvasható a hamis körlevélben, mely egyúttal továbbküldésre kéri a levél olvasóját. A valóság ezzel szemben az, hogy egyetlen termék gyártása sem szűnt meg, és a magyarországi termelés is folytatódik tovább - tájékoztatta az [origo]-t a Győri Keksz. Ráadásul a levél szerkesztője erős időzavarban van van, a kekszgyártást ugyanis már 2006-ban másik gyárába, Székesfehérvárra telepítette a Danone. Győrben így pillanatnyilag csak cukorkagyártás folyik, a levél írója azonban az Albert és a pilótakeksz, valamint a vaníliás karika létéért aggódik.

A levél írója felszólítja az olvasót, hogy "ne vegyen danone-terméket", és emlékeztet a 2001-es civil bojkottra is. "Ha valaki azt hinné, ez őt nem érinti, egyszercsak végignézheti, hogyan teszik majd tönkre a Sopronit, a Szofit, a Bocicsokit, a Tokaji aszút, és még sorolhatnám. Mert ha a multik rájönnek, hogy itt mindent szabad, felvásárolják a teljes hazai piacot, és tönkretesznek mindent" - írják a levélben, amelyet egyébként az egyik népszerű kereskedelmi rádióban adtak föl.

Támadnak az antiglobalisták

A most keringő levél csúsztatásokkal él, az abban foglaltak nem igazak - fogalmaz az ügynökség, amely szerint a levél az antiglobalisták, vagy a konkurencia műve lehet. A Győri Keksz kommunikációs ügynöksége nem tud róla, hogy további elbocsátások lennének várhatóak a közeljövőben. Elmondásuk szerint jelenleg feltehetőleg az új befektetővel, a Kraft-tal tárgyalnak a továbbiakról.

A Danone két magyarországi gyárának tevékenységének racionalizálását áprilisban jelentették be, aminek eredményeképp a teljes kekszgyártás Székesfehérvárra került, míg Győré lett a cukorkagyártás. Az átszervezéssel kapcsolatos változásokról azonban a cég már tavaly novemberben értesítette a közvéleményt, így az sem volt titok, hogy ennek során 93 dolgozótól meg kell válniuk - tette hozzá a kommunikációs ügynökség. A mostani levél írója valószínűleg ezekre a korábbi információkra támaszkodik.

Nem új hír

A Győri Keksz Kft vezetése 2006. novemberében kezdeményezett konzultációt az üzemi tanáccsal és a vállalati szakszervezettel a magyarországi termelés átszervezéséről. Az átszervezéséről szóló döntés értelmében a létszámleépítés 93 munkavállalót érint és júniustól december 31-ig tart - közölte korábban a társaság. A cég felvette a kapcsolatot több lehetséges győri munkáltatóval, hogy segítsen elbocsátott dolgozói elhelyezkedésben - mondta Nagypál Judit, a Győri Keksz Kft. HR igazgatója. A kollektív szerződésben megállapított felmondási időn és végkielégítésen felül (ami a törvényben meghatározott mérték 1,5-szerese), a vállalat 5 hónapos álláskeresési időszakot biztosít dolgozóinak, a felmondási idő megkezdése előtt. Erre az időszakra alapbért fizet és az álláskeresés támogatása céljából felmenti dolgozóit a munkavégzés alól. Ezeken felül mindenki részesül egyszeri önkéntes pénztári adományban, fejenként 150 ezer forint értékben, valamint minden jogosult dolgozó gyermekei után 20 000 forintos iskolakezdési támogatást kap.

A Danone-csoport július elején jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd a Kraft Foods vállalattal teljes kekszüzletágának adásvételéről. A Kraft Foods vételi ajánlata szerint az amerikai cég húsz országban a teljes Danone kekszüzletágat venné át, majd különálló európai kekszdivízióként működtetné tovább.