Nagyot fog a BKV a dunai hajókon

Vágólapra másolva!
Ellentmondásosan alakult a BKV mentrend szerinti hajózási szezonja. A forgalom alig több, mint a fele volt a tervezettnek, a vonal üzemeltetését bérlő vállalkozás ráfizetésre panaszkodik, a közlekedési társaság mégis el tudott könyvelni 28 millió forint nyereséget az üzletágon.
Vágólapra másolva!

Komoly várakozásokkal indította újra a főváros és közlekedési társasága a dunai hajójáratot. Reményeik szerint ez a közlekedési forma nem csak a belvárosban utazóknak, hanem az agglomerációból naponta bejárók számára is vonzó alternatívát jelenthet(ett volna) különösen az útfelújításokkal erősen terhelt nyári hónapokban. Tavasztól szeptemberig a tervek szerint 50 ezer utas választotta volna a budapesti vízi közlekedést, ám a forgalom látványosan elmaradt ettől: 26 ezren vették igénybe a BKV hajójáratát.

A forgalom azzal együtt is csak alig több mint a felét érte el a vártnak, hogy a vízi közlekedésnek ráadásul számos előnye van a gépjármű közlekedéssel szemben: lényegesen kevesebb környezeti szennyezéssel jár, kisebb a szénmonoxid, a nitrogénoxidok, illetve a szénhidrogén kibocsátása, kisebb a környezet zajterhelése. A közlekedési balesetek száma a vízen elenyésző a közutakhoz képest. A tervezés azonban valószínűleg konstans napsütéses, esőmentes időjárási viszonyokkal számolt, rossz időben ugyanis gyakorlatilag üresen közlekedtek a hajók.

A bérlő izmosat bukik, de a BKV-nak bejön

Az üzemeltetés több, mint tíz millió forintba került az idei szezonban és a járatok majdnem fele utasok nélkül futott ki - mondta az [origo]-nak az üzemltetést bérlő Sailor Kft. ügyvezetője, Kozma Tibor. A bérlő szerint olyannyira ráfizetéses a városközlekedési hálózatának egyébként üde színfoltjaként működő helyi hajójárat, hogy erősen mérlegeli a szezon végén lejárt az üzemeltetési szerződés jövő évi, ebben a formában való megújítását. Szerinte sűríteni kelene a járatokat, több megálló kellene - szükség lenne egy megállóra a Gellért-téren és egyre a Dagály Fürdőnél -, jegyek is borsosak, a reklám pedig kevés.

Forrás: [origo]Az üzemltető számításai azt mutatják, hogy a két menetrendszerű hajó (tizenöt éve még nyolc járat közlekedett) költségeinek felét sem hozza be a forgalomból származó bevétel. A veszteségeket a társaság által szárnyashajókkal lebonyolított kiránduló, rendezvény- és sétahajó programok ellensúlyozzák, a sétahajó már az első két órában behozza a költségeket, míg a mentrendszerinti hajójárat, ha üres csak költségeket visz, hiszen üzemanyag és személyzet nélkül nem hagyhatja el a kikötőt.

A közlekedési vállalat ugyankkor nem jött ki rosszul a buliból. A 28 millióforint elkönyvelt nyereség alá is támaszthatja, hogy népszerű a dunai hajójárat - a társaság adatai szerint 2005-ben 30, tavaly pedig 35 ezren hajóztak, igaz, ebbe a képbe nehezen fér bele az idei nem elhanyagolható visszaesés, főleg a tervekhez képest. A BKV számára a hajójáratok idén 57 millió forint bevételt hoztak, az ezzel összefüggő összes kiadás pedig 29 millió forint. A 28 millió forint nyereséget fejlesztésekre fordítják, ám ennél közelebbit nem árultak el.