Közértben is lehet posta

Vágólapra másolva!
Kisközértben vagy egy jól működő üzlethelyiségbe is befészkelheti magát a jövőben egy kisebb posta. A Magyar Posta első körben a Komárom, Heves, Somogy és Szabolcs megyei kisposták üzemeltetésére írt ki pályázatot.
Vágólapra másolva!

Legalább tíz négyzetméter alapterületű belterületi ingatlannal kell rendelkezniük azoknak, akik vállalkozásban üzemeltetnének különböző postákat - egyebek között ez a kritérium is megfogalmazódik a Magyar Posta Zrt. most megjelent közbeszerzési felhívásában, amelyet a postai közreműködők előminősítésére írt ki. A szakirányú végzettséget is elvárják a pályázóktól, amit a Magyar Posta szakmai bizottsága előtt még az év végéig megszerezhetnek, derül ki a Napi Gazdaságból.

Azért döntött a posták kiszervezése mellett a Magyar Posta, mert a jelenlegi szabályozás miatt nem zárhat be további postahelyeket. A társaság az év elején jelentette be, hogy bezár 38 postahelyet, amit március 1-jétől további 65 követett. (Olyan helyeken szűnt meg a szolgáltatás, ahol a társaság a törvényben meghatározottnál több postahivatalt üzemeltetett.) Most tehát taktikát váltott, és a remélt hatékonyabb üzemeltetés érdekében vállalkozásba adna 1184 postát.

A tervek szerint erre öt körben hirdetnek pályázatot. A most megjelent első tender négy megyét (Komárom-Esztergom, Heves, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg) érint, ahol várhatóan 220 postának lesz 2008. július elsejével új üzemeltetője. A pályázaton megyénként, illetve ezeken belül egy vagy több helyre is lehet jelentkezni. Szabó Pál vezérigazgató korábban elmondta: az első kiírás tapasztalatai alapján a többi megyében is folytatódik a kiszervezés. A tervek szerint a folyamat 2009 első félévében ér véget.

Az új üzemeltetők mindazt a szolgáltatást kötelesek lesznek nyújtani, amelyet jelenleg a Magyar Posta ellát: a küldemények kézbesítését és feladását, valamint a pénzforgalmi szolgáltatásokhoz és a kereskedelmi tevékenységekhez kapcsolódó feladatokat. A színvonalat a társaság ellenőrizni fogja.

A vállalkozásba adásra kiszemelt csaknem 1200 posta a legkisebbek közé tartozik, amelyekben évente 2,5-10 millió forint a forgalom. Az átszervezést a postai liberalizációra történő felkészítéssel indokolta a vezérigazgató. A lépéstől 2009-ben 2,5 milliárd forint hálózatiköltség-megtakarítást várnak, ami javíthatja a cég eredményességét.

A társaság 2008-ra 3,0-3,5 milliárd forintos üzemi eredménnyel számol. Jelenleg mintegy 2800 fix postahelyet működtet a társaság (ebből 2411 saját, 328 pedig vállalkozásba adott), ezenkívül 356 mobilposta-járatot üzemeltet. A mobil postával ellátott 947 településből 404 - az érintett települések 43 százaléka - korábban nem rendelkezett állandó postai szolgáltató hellyel. Az összesen 35 ezer nyolcórás főállású munkatársat foglalkoztató posta idén 162,9 milliárd forint nettó bevételt tervez.