Számolja ki kötelezőjét az [origo]-n!

Vágólapra másolva!
Már elérhetőek az interneten azok a kalkulátorok, amelyekkel egyszerűen ki lehet számolni, hogy kinek, hol éri meg a legjobban jövőre a kötelező biztosítás. A szakértők szerint érdemes számolni, mert átlagosan évi 20 000 forintot lehet ezzel megtakarítani, de extrém esetben  a díjkülönbség több százezer forint is lehet egy évre.
Vágólapra másolva!

Bár sok biztosító az idén átláthatóbbá tette díjtáblázatait, az idén is igen bonyolult, számtalan kategóriával, kedvezménnyel és díjszorzóval kombinált rendszerrel szembesülhet, aki belelapoz a biztosítók megjelent kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáit tartalmazó 36 oldalas kiadványba." - közölte az [origo]-val Buczolich Antónia, a CLB Független Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója. "A különféle kedvezmények száma ismét tovább növekedett, miközben a biztosítók - piaci stratégiájuk részeként - az egyes célcsoportok felé egyre eltérőbb mértékű tarifákat határoznak meg. Egy nagyvárosban élő, fiatal autós számára így a kínált tarifák közötti különbség elérheti az évi 300 ezer forintot is. (Számoljon Ön is az [origo-val)

Elemezve az alapdíjakat, a biztosítókat alapvetően három csoportra oszthatók - vélik a biztosítas.hu szakemberei. Ennek megfelelően voltak a díjaikat emelő, a szinten tartó és az alacsonyabb árakkal dolgozó biztosítók, illetve egyesületek. Általánosságban azonban elmondható, hogy ebben az évben is a kisebb részesedéssel bíró biztosítók és egyesületek kínálják a legkedvezőbb díjakat - mondja Buczolich Antónia.

Forrás: [origo]

Az idei szezon újdonsága, hogy teljesen felborulni látszik a bonus-malus rendszer: a múlté a kiszámíthatóság, mely szerint a besorolási osztályzatok között 5 százalékos díjemelkedésre, vagy csökkenésre számíthatnak az ügyfelek. A biztosítók ma már maguk határozzák meg a kármentes évek után járó kedvezmény mértékét, így a régóta balesetmentes ügyfelek akár 60 százalékot közelítő kedvezményt is kaphatnak az A0-ás besoroláshoz mért alapdíjhoz képest, amely még tovább csökkenthető az általánosan adható kedvezményekkel - közölte az [origo]-val Haraszti Zsolt, a Netrisk.hu portál vezetője.

Ugyanakkor akad olyan biztosító is, amely a most meghirdetett jelentős kármentességi kedvezményét azonnal visszaveszi ügyfelétől, ha az balesetet okoz és a kár kifizetésre kerül. Így év közben akár 35-45 százalékkal is megemelkedhet a fizetendő díj. Az átlagos kárgyakoriságot figyelembe véve, a visszavonható kármentességi kedvezménnyel szerződő ügyfelek 5-6 százalékát érintheti az évközi díjemelés.

A biztositas.hu szakértői szerint viszont az idei kampány fő kérdése, hogy az Allianz lépése, mely - sok év után ismét azonos (és a tavalyinál ráadásul olcsóbb) tarifát jelentet meg meglévő és új belépő ügyfeleinek -, mennyire rajzolja majd át a kötelező állományok térképét.

A közös tarifa ugyanis kétélű fegyver. Bár abban a tekintetben hasznos, hogy a meglévő ügyfelek díja némileg csökken és nem keletkezik többé feszültség a meglévő és az új ügyfelek díja között (ami állománydíj szintjén azért érzékenyen érintheti a társaságot), de fennáll annak a veszélye, hogy a minden meglévő ügyfelet érintő (és esetenként jelentős) díjváltozás, azon Allianz-os ügyfelek figyelmét is a díjakra irányítja, akik eddig ezzel a kérdéssel érdemben nem foglalkoztak.

A Generali, az Allianzhoz hasonlóan szintén lépéskényszerben van. Az ő válasza a kihívásokra a Genertel megalapítása volt, amely egy alacsony fix- és igazgatási költségekkel működő biztosító, mely működési költséghányadában és számos feladatának kiszervezésében, fapados modelljében kicsit hasonlít a sokat szidott egyesületekre.

A Genertel 50 ezer új ügyfél megszerzését célul kitűző társaságként, erre alkalmas díjakkal lép a piacra. A díjelemzéseinkből kiderül, hogy a Genertel díja igen kedvező pozícióba várható (1-4 legolcsóbb), de jellemzően csak a kármentes ügyfelek estében.

Az Interneten sok minden eldől

Az Internetes biztosítás szerepe az előző évekhez hasonlóan minden bizonnyal tovább növekszik az idén - vélik egyöntetűen az ezzel foglalkozó oldalak üzemeltetői. Erre az évre már a kötések 30-35 százalékát várják az interneten keresztül. Az átlagos megtakarítás pedig akár 20 ezer forint felett is alakulhat.

Előző évek online kötéseinek adatai (csak november, biztositas.hu becslés):

2002 2 ezer

2003 12 ezer

2004 20 ezer

2005 35 ezer (átlagos megtakarítás 17 ezer Ft)

2006 87 ezer (átlagos megtakarítás 18,5 ezer Ft)

2007 130 ezer (átlagos megtakarítás 19,5 ezer Ft)

ONLINE KEDVEZMÉNYEK 2008

OTP-Garancia 10%

TIR 10%

MÁV 30%

Allainz 10%

Signal 10%

Genertel - csak online érhető el (illetve telefonon)

Posta 5%

Groupama 5%