Dühösen távoztak a Viadom alvállalkozói

Vágólapra másolva!
Hiába hívták össze a Viadom Zrt. alvállalkozóit szerdán egy gyűlésre Budapesten, a felszámolóbiztos semmivel nem tudta őket bíztatni. A csaknem 400 alvállalkozó egy része ezért úgy döntött a tájékoztató után, hogy polgári peres úton próbálja behajtani a tartozást. A tavaly óta csődeljárás alatt álló Viadom Zrt. összesen 36 milliárd forintttal tartozik az alvállalkozóknak. A cég csődbejelentése óta csak a panaszok szaporodtak meg pénzt eddig egyetlen károsult sem kapott.
Vágólapra másolva!

Már reggel 7 órától gyülekeztek a csődbe ment Viadom Zrt. miatt pórul járt alvállalkozók a fővárosi Semmelweis utcában, hogy le ne késsék a felszámolóbiztos tájékoztatóját. Volt aki abban reméykedett, hogy egy év után végre pénzt is kap az elvégzett munkááért, de volt aki némi ígérettel is beérte volna. Hátha karácsonyig lesz az ügyből valami. F. Nándor vállalkozó még a könyvelőjét is elhozta.

A felszámolóbiztos hiába próbálta szép körmondatokban felvázolni a Viadom Zrt. helyzetét. Az emberek többségét ez nem érdekelte, már azt is bekiabálásal fogadták.Sőt volt aki még a biztost is megfenyegette, mert szerintük Szondi György is a Viadom érdekeit védi.

A legtöbben arra próbáltak rákérdezni, hogy lehet az, hogy ha látták a cég nehéz anyagi helyzetét mégis további pályázatokat nyert el. Ahol ugyancsak nem fizettek senkinek. A dühös emberek a napi politikát is belekeverték, a végén pedig abban egyezett meg a többség, hogy bírósághoz fordulnak és ha kell amíg élnek pereskednek.

A nagyobb csalódásuknak akkor adtak hangot az M0-ás autópályánál építkezők, mikor kiderült számukra, hogy nem volt és nem is lesz pénze a Viadomnak arra, hogy valamikor egyszer kártalanítsa őket.

Mint ismeretes tavaly derült ki, hogy több az M0-ás körgyűrű keleti szektorának építésén dolgozó alvállalkozók hiába várják érvényes szerződésük szerinti pénzüket, a Viadom Zrt. nem tud fizetni. A cég ellen még akkor csődeljárás indult és levonult az M0-ás autópályáról, ám akkor még ki tudtak egyezni a felek. Az érintett alvállalkozók szerint a cég kamatok nélkül hozzávetőleg 36 milliárd forinttal tartozik nekik.

A Viadom Zrt. útépítő társaság pénzügyi nehézségeiért korábban részben az állami megrendelések kifizetésének késlekedését okolta, elsősorban a 3-as és a 35-ös főút felújításánál kialkudott munkadíj utolsó, 11 millió eurós - 2,75 milliárd forintos - részszámlája kifizetésének késlekedésével magyarázta gondjaikat Mechler Zoltán, a Viadom Zrt. tulajdonosa és vezérigazgatója, aki szerint egy éve hiába várták ezt az összeget. A nekik járó pénzt a vezérigazgató szerint a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) tartotta vissza. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ugyanakkor szinte azonnal közleményben közölte: nincs lejárt kötelezettsége a Viadommal szemben.

Sőt, az akkor éppen befejezett M7-es autópálya Balatonkeresztúr-Nagykanizsa szakaszán történt teljesítések első két részszámláját határidőre kiegyenlítették. Ugyanakkor a 3-as és a 35-ös úton végzett munkákkal kapcsolatos követelés kötelezettje ugyan nem a NIF Zrt., de ezzel kapcsolatban is közölték, hogy a 3 milliárd forint közeli - 2007. március 31-i lejáratú - követeléséből a Viadom mintegy 2,5 milliárd forintot 2006. december 20-án faktoráltatott, tehát a követelés mintegy 80 százalékához a számla lejárata előtt hozzájutott. Ennek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a társaság pénzügyi nehézségeit nem az állami partnerek (nem)fizetése okozza. Az alvállalkozók többsége szerint azért nem kaptak a mai napig pénzt mert a Viadom gyorsan kimentette a vagyonát, mielőtt csődöt jelentett volna.