Drágább gáz jöhet a Gazpromtól jövőre

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazpromnak a határon fizetendő gáztarifa már ma is 300 dollár felett van ezer köbméterenként, a januári ár pedig húsz százalékkal lesz magasabb a júliusinál. Ez pedig egyre nagyobb nyomást helyez a kormányra - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Gazprom földgázának behozatali ára a határon újra 300 dollár felett van ezer köbméterenként, sőt, a tarifa januártól 340 dollár közelébe érhet. A gáz árát a Mol és a Gazprom között 1996-ban kötött szerződés képletéből számítják, amely áttételesen a nyersolajár-alakulástól teszi függővé a határon elszámolt árat. A magyar oldalon ma már a német E.On áll, mivel ezt az üzletágat megvásárolta a Moltól.

A lap értesülései szerint a tízszázalékos drágulás már októberben bekövetkezett. Mivel a formulából januártól újabb, közel 340 dolláros ár adódik, ugyanezen az időtávon számolva a helyes szám inkább húsz százalék. Ráadásul ez a számla a képlet alapján még nem is a mostani, száz dollárt ostromló, hanem a kilenc hónappal ezelőtti, 70 dollár körüli olajárból adódik. Vagyis már most becsülhető, hogy áprilistól újabb, legalábbis két számjegyű importáremelés jöhet.

Kérdés, hogyan építi be ezt a kormány a gázárakba. Egy szakértői számítás szerint a végárban a behozatali költség kétharmada jelenik meg. Ez megerősítené azt, hogy a kormány januártól 5-10 százalékos gázáremelésre kényszerülhet. Igaz, a dollárhoz képest folyamatosan erősödő forint ezt az áremelő hatást tompítja.

A kormány elvben megtehetné, hogy politikai okokból "a határon megállítja az árakat", mint ahogy azt 2004-ben tette: az azt követő drágulást ugyanis csak most építették be az árba, amelynek százmilliárdos pluszterhét a gázfogyasztók jelenleg is "törlesztik" az E.On felé. (Ezért nem mérséklődött a tarifa a Gazprom-ár év eleji csökkenésekor.) Ilyen háttér-megállapodásra viszont állítólag nincs esély, mivel júliustól "feltétlenül" felszabadítják a gázárakat, s addigra "tiszta helyzetet szeretnének teremteni". Áprilistól az egyre emelkedő olajár és a Gazprom-tarifa, valamint az E.On-törlesztés kifuttatása miatt szakértők szerint amúgy is legalábbis két számjegyű gázáremelésre lehet szükség.

Magyarország határon kifizetett Gazprom-tarifája átlagosan magasabb, mint a környező országokban. Egy nem hivatalos adatsor szerint most csak Románia fizet többet: ezer köbméterenként 315 dollárt. Hazánk ugyanakkor szintén 300 felett jár. A másik véglet Ukrajna, amely - úgymond az Oroszországgal ápolt hagyományosan szoros viszony miatt - jelenleg 130 dolláron áll. Ausztria ára - annak ellenére, hogy az ország messzebb van a gázforrásoktól, mint mi - hasonlít a miénkhez. Szlovákia csak kissé olcsóbb, ami azért különös, mert északi szomszédunkon halad keresztül a fő gázvezeték, így az ország jelentős árkedvezményekben részesülhetne. Szerbia ára jelenleg szintén nem éri el hazánkét. A távolabbi országok esetében már vegyesebb - és homályosabb - a kép: Lengyelország és Olaszország mindenképpen drágább, Németország friss szerződése viszont kedvezőbb.

Felmerül a kérdés, hogy Magyarország - diplomáciai úton megerősített céges kérelem formájában - miért nem kéri a Gazpromtól a tarifák "rendkívüli" csökkentését. Korábban az orosz gázszállítóhoz közel álló források úgy nyilatkoztak: egy ármérséklési keresetet megalapozhat, ha egy országban magasabb a tarifa, mint körülötte.