Szinten maradhat a svájci alapkamat

Vágólapra másolva!
Bár Svájcban is megugrott az infláció üteme az idén, mégsem várnak kamatemelést a héten a szakértők. Ennek egyik oka, hogy az országot erősebben érintheti a hitelpiaci pánik.
Vágólapra másolva!

A svájci fogyasztói árak novemberben 0,5 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, az éves infláció az októberi 1,3-ről hat évi csúcsra 1,8 százalékra gyorsult. Ezzel megközelítette a svájci jegybank kétszázalékos inflációs plafonját.

A gyorsulás hátterében ugyanazok az okok állnak mint Magyarországon, ez az az energia- és az élelmiszerárak megugrása. Az ezektől megtisztított maginfláció 0,8 százalékra lassult az októberi 0,9 százalékról Svájcban.

Szakértők szerint a svájci gazdaság továbbra is jó állapotban van, becslésük szerint a bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 0,8 százalékkal nőtt a másodikhoz képest.

A jegybank döntéshozói mindazonáltal nemrégiben figyelmeztettek, hogy a hitelpiaci válság folytatódása az átlagosnál nagyobb kockázatot jelent Svájc számára, mivel az ország GDP-jének 15 százalékát a pénzintézeti szektor adja. Ezért a helyi jegybankbank decemberben az elemzők egyöntetű várakozása szerint 2,75 százalékon hagyja alapkamatát. Ez csökkenti a svájci frank erősödésének valószínűségét, ami jó hír az ebben a valutában eladósodott magyar hitelfelvevőknek.