A magyarok 6 millió forint adót csaltak átlagban

Vágólapra másolva!
Tavaly több mint 15 ezer vagyonosodási vizsgálatot indított az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, s ezek közül több mint 11 ezer be is fejeződött 2007-ben. Kétharmaduk bizonyult az adóhatóság szemszögéből eredményesnek, szaknyelven szólva az ellenőrzések 68 százaléka zárult megállapítással - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Egy vizsgálat során a revizorok átlagosan 5,67 millió forintnyi adókülönbözetet tártak fel, ám az eredmények igen széles skálán szóródnak. Közel 30 esetben az adóhiány elérte az egymilliárd forintot, sőt, egy vállalkozás egymaga 6,5 milliárd forint befizetéséről "feledkezett" meg. Más vizsgálatok pár százezer forintos megállapítással zárultak.

Az, hogy a vagyonosodási vizsgálatok az idén is folytatódnak, nem titok, pontos számukat azonban az adóhivatal csak néhány héten belül teszi közzé. Mintegy négyezerre tehető ugyanakkor azoknak az ellenőrzések száma, amelyeket az APEH tavaly indított el, ám lezárásuk még várat magára. Vagyis a tízezer körüli mennyiség ebben az évben is valószínűsíthető. Az már más kérdés, hogy ezek a vizsgálatok valóban a vagyonosok ellen irányulnak-e. Rendszeresen hallani ugyanis olyan esetekről, amikor kis- vagy közepes keresetű személyeknél bukkannak fel a revizorok, és a néhány millió forintos autó vagy lakás forrását kérik számon - írja a VG.

A korábbi, évi néhány száz vizsgálat után az adóhatóság nem lehetett felkészülve a tavalyi rohamra, és tapasztalatok híján, pusztán a meglevő adatbázisokra alapozva sok olyan adózóra is kivetették a hálót, akiről első ránézésre látni lehetett, hogy nem tartoznak a vagyonosok körébe, vagy jogszerű volt a vagyonosodásuk - vélekedett a lap kérdésére Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke. Hozzátette: ez önmagában nem baj, az viszont igen, ha az adóhatóság ezeket az eseteket is végigviszi, ami sok energiát emészt fel mind a két oldalon. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy semmilyen következménye, kockázata nincs a revizor vagy az APEH számára az olyan eseteknek, amikor szakmai hibából vagy tévesen értelmezett teljesítménykényszerből mindenáron megállapításra törekednek, és abban érdekeltek, hogy az tovább javítsák a "statisztikát", és minél később derüljön ki, hogy a megállapítás jogtalan. A vagyonosodási vizsgálatoknál a következő időszakban többek között ezért is értékelődik fel a független másodfoknak és a bíróságoknak a jövőre nézve iránymutatóvá váló gyakorlata.

Kérdés az is, hogy ha csak a vagyon egy részére derül fény a vizsgálat során, az illető fellélegezhet-e. Bár a vagyonosodási vizsgálatok ellenőrzéssel lezárt időszakot teremtenek, az APEH-nek ilyenkor is lehetősége van újabb vizsgálat kezdeményezésére akkor, ha új tény, adat, bizonyíték jut a tudomására, és az adózó ellenőrzésére az APEH vezetője utasítást ad.