Uniós szigorítás tehet be a virágzó magyar filmszakmának

Vágólapra másolva!
Szigorítaná az unió a magyar filmek állami támogatási rendszerét. Az érintettek aggódnak emiatt, féltik az elmúlt években felfutott magyarországi filmgyártást. A támogatási rendszernek is köszönhetően ugyanis az elmúlt években többszörösére emelkedett a magyar filmek száma, és az itt leforgatott produkcióké is, amivel a filmesek mellett a támogató cégek és az állam is jól járt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 4 évben többszörösére nőtt a magyarországi filmgyártás támogatása a 2004-ben elfogadott filmtörvényt követően. A magyar vállalatok ugyanis gyorsan felismerték, hogy akár évi 16 százalékos nyereséget is elkönyvelhetnek maguknak, ha az állami feltételek alapján támogatnak filmet. Ennek lényege, hogy a támogatott összeggel csökkenthető a társasági adóalap, és azután még egyszer az adó mértékéből is levonható a támogatás. Ezzel a duplázással pedig a cég évi 16 százalékos hozamnak megfelelő megtakarításra tehet szert.

A 2004-ben hozott új szabályozással gyakorlatilag mindenki jól jár, a filmipartól a cégeken át az államig - mondta a Concorde Film Alap ügyvezető igazgatója, Szombati András. A filmipar számára ugyanis a közvetett állami támogatások összege a kedvezmény nyomán a 2004. évi 632 millió forintról 2007-re 5,644 milliárd forintra emelkedett, és a kiadott támogatási igazolások darabszáma is 25-ről 477-re nőtt.

Nemcsak a filmeseknek jó

Az adókedvezménnyel pedig természetesen a cégek is jól járnak. Az érdekes azonban az, hogy eddig ezt a támogatási lehetőséget elsősorban a nagy hazai és multinacionális cégek vették igénybe, pedig nagyon jó adócsökkentési lehetőség lehet a közepes méretű cég számára is. A Concorde Film Alap például 50 millió forintos minimum támogatástól foglalkozik egy céggel, amire Szombati szerint a költséghatékonyság miatt mindenképpen szükség van.

Az állam számára pedig azért előnyös a támogatási rendszer, mert csak olyan filmekhez lehet kiadni a megfelelő adóigazolást, amelyeket Magyarországon állítanak elő, magyar beszállítókkal. Márpedig a támogatás és a nyugati országokhoz képest alacsonyabb költségek sok filmest vonzanak az országba többlet adóbevételekhez juttatva az államot. Ráadásul a produkciós költségek számlával történő alátámasztása a szürke gazdaságból a fehér felé tereli a filmipart, ami szintén jó az állam számára.

Forrás: [origo]

Forrás: Concorde

Természetesen nem teljesen mindegy az sem, hogy a támogatást kinek adják - hívja fel a figyelmet Szombati András. Bár az igazából mindegy a támogató számára, hogy a film mennyire sikeres, mégiscsak vannak buktatók. Lehetnek gondok például az adóigazolás kiállításával, ha egy film elkészítése megcsúszik. Az adott évi támogatást ugyanis csak abban az esetben lehet a tárgyév adóbevallásánál figyelembe venni, ha december 31-ig kiállították és kifizették az igazolás összegét. (A támogatási igazoláson feltüntetett összeg 3 évig vehető figyelembe adóalapot és adót csökkentő elemként - természetesen, minél előbb élnek a támogatók a lehetőséggel, annál nagyobb a "hozam")

Néha előfordul ugyanakkor, hogy megcsúsznak a filmek pénzügyi zárásával, és így átcsúszik az igazolás kiadása a következő évre. Ebben az esetben viszont már a támogatáson elérhető százalékos eredmény is csökken természetesen. A Concorde éppen ezért elsősorban a film mögött álló produceri irodát vizsgálja a megbízhatóság szempontjából, magát a filmet a támogatás szempontjából nem is igazán nézik.

A Concorde egyébként saját filmalapjából csak az igazolás kiadása után hívja le az adott összeget, a támogatási összeget ugyanis csak az igazolás kiadása után 10-15 nappal fizetik ki - mondta Szombati András.

Forrás: [origo]