Regisztrációs adó: áprilistól egyedi megállapítás

Vágólapra másolva!
Áprilistól egyedi regisztrációs adómegállapítás is kérhető a behozott autókra, a többlet költséget várhatóan fedezi a különös adómegállapításért fizetendő 30 ezer forintos díj - a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) erről szóló előterjesztése a tárca honlapján olvasható.
Vágólapra másolva!

Az általános szabályok szerint a regisztrációs adót két táblázat alapján kell kiszámítani. Az első táblázat a kocsi hengerűrtartalma - köbcenti - és a környezetvédelmi besorolása alapján fix összeget állapít meg adóként. Például az Otto-motoros személygépkocsi adója 1101-1400 köbcenti és a dízelmotoros személygépkocsié 1301-1500 köbcenti között - a legjobb környezetvédelmi besorolás esetén - 361 ezer forint.

Viszont ha ugyan ez a kocsi a legrosszabb környezetvédelmi besorolás alá esik, akkor már 1 millió 83 ezer forint a regisztrációs adója.Ezt a fix tételt azonban meg kell szorozni egy korrekciós számmal, amely attól függ, hogy menyi idős a kocsi. A szorzóval meghatározott összeget azután le kell vonni a fix adó-tételből. Például 7-12 hónapos kor között a szorzó 0,2, de 25-36 hónap között már 0,35 vagyis ez utóbbi esetben már az adó több mint egyharmadával csökken.

A különös szabályok alkalmazását kezdeményező indítványban valószínűsíteni kell, hogy a gépjármű tényleges értékcsökkenése meghaladja a szorzószámmal meghatározott adótétel-csökkenést. A valószínűsítés alapjául szolgálhat különösen: a gépjármű gyártmánya, típusa, a megtett kilométerek száma, a motor típusa, a gépjármű műszaki és általános állapota, az első forgalomba helyezés idején a referencia gépjármű eredeti új belföldi árának és jelenlegi belföldi forgalmi értékének összevetése.

Ha a vámhatóság elfogadja az adó különös szabályok szerinti megállapítását, akkor a műszaki részletek tisztázására szakhatósági állásfoglalást kér. A GKM honlapján olvasható kormányrendelet-tervezet szerint ez a szakhatóság a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) regionális igazgatósága lesz.

A törvény szerint meg kell előlegezni a különös adómegállapítás díját. A tervezethez fűzött GKM indoklás ezt az összeget 30 ezer forintra teszi. A múlt évben 25 ezer használt kocsira kellett kivetni regisztrációs adót. Ha ez a szám idén nem változik, akkor várhatóan 15-20 százalékukra kérik majd az egyedi adómegállapítást. Az ebből befolyó összeg biztosítja az NHH 7-10 fős létszámbővítését.