Blokádra készülnek a gyümölcstermelők

Vágólapra másolva!
Blokád alá vonják a gyümölcstermelők a nagyfelvásárlókat és feldolgozókat, ha a még betakarítás előtt álló gyümölcsök felvásárlási árai - a meggyhez hasonlóan - elfogadhatatlanul alacsonyak maradnak.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója ezt csütörtökön jelentette be, megemlítve, hogy a termelők több gyümölcsöt nem borítanak ki a Kossuth téren, de ha szükséges, a blokád mellett döntenek, és addig maradnak a nagyfelvásárlók és feldolgozók telephelyei körül, amíg azok megfelelő árat nem kínálnak árujukért.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) épülete előtt tartott sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy a versenyhivatal szerdán megindította a vizsgálatot a kartellgyanús meggyfelvásárlás ügyében.

Elmondta, hogy a Magosznak nincsenek közvetlen bizonyítékai a felvásárlók és a feldolgozók közös ármeghatározására, kartellezésére, de azoknak a gazdálkodóknak, akik az érdekképviseletet tájékoztatták, vannak erről információik. Ezért a Magosz azt kéri, hogy a GVH szakértői ezeket a termelőket is hallgassák meg az ügyben, ne csak a bejelentést tevő szövetségi igazgatót.

Gyanúsan hasonló felvásárlási árak

Budai Gyula szerint a kartellgyanú megállja a helyét, mivel országszerte 50-60 forintot kínáltak a meggy kilójáért a termelőknek a felvásárlók és a feldolgozók, így vélhetően "összebeszéltek" a piac befolyásolására.

Az volt a véleménye, hogy a felvásárlók és a feldolgozók az alacsony felvásárlási árral tavalyi veszteségeiket szerették volna az idén kompenzálni, mivel a múlt évben egy kiló meggyért 200-220 forintot fizettek.

9 forint a léalma kilójáért

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kajszibarack, a szilva, a szőlő és az alma esetében is lehetnek hasonló gondok. Példaként említette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében a feldolgozók 9 forintot kínálnak a léalma kilójáért. A Magosz azt kéri: Gráf József agrárminiszter adjon tájékoztatást a gyümölcsfelvásárlók és feldolgozók megbízottaival folytatott korábbi tárgyalásáról, és említést tett arról is, hogy az EU lehetőséget ad minimum felvásárlási ár meghatározására.

Kritikával illette az agrártárcát, és a termelők arcul csapásának nevezte, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint a le nem szüretelt, fán maradt meggyért - amit leráznak és beszántanak - kilónként 10-12 forintot adna a tárca kártalanításként a gazdálkodóknak.