Ötmilliárdos támogatás a kamionosoknak

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik sikeres volt a közúti fuvarozók harca, a kamionosok évente 5,5 milliárd forint támogatást kapnak a költségvetéstől, ha a tervet a kormány elfogadja. A gépjárműadó 35 százalékának visszatérítését az önkormányzatoknál lehetne kérni-derül ki a Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

Alternatív útvonalat választott a közúti fuvarozók szakmai szervezeteivel június végén aláírt megállapodás teljesítésére a kormány. A legfontosabb ígéret akkor az volt: ha az Európai Bizottság (EB) hozzájárul, a szakvállalkozások a dízelolaj literenkénti árába beépítetett 85 forint jövedéki adóból 9-10 forintot visszaigényelhetnek. Robert Verrue, az EB Adóügyi és Vámunió Főigazgatóság főigazgatója azonban néhány hete lehűtötte a kedélyeket, amikor levelében elutasította a magyar kormány közösségi jövedékiadó-szabályok alól átmeneti mentességet kérő kezdeményezését.

Így a kabinet kénytelen volt a fuvarozók versenyhelyzetének javítására beígért 4-4,5 milliárd forintba kerülő beavatkozás helyett újabbat találni - derül ki a Népszabadságból.

A fuvarozók a kérelem beadása után hozzávetőleg egy-két hónappal kaphatnák meg pénzüket. Azok a vállalkozások viszont, amelyek a támogatások elbírálása során hiánypótlásra kapnak felszólítást, ennél lényegesen tovább is várakozhatnak. A különféle papírok kitöltése, igazolások megszerzése és a félévente esedékes kérelembeadás problémásnak ígérkezik.

A fuvarozók demonstrációinak elkerüléséért aggódó kormányzat szerint a szakvállalkozások versenyképességét javító 5,5 milliárd forintért azonban talán érdemes lesz sorba állni. A részletek kimunkálása lezárult, és a végleges előterjesztés hamarosan a kormány elé kerülhet.