Kötelező a mágneses játékon a felirat

Vágólapra másolva!
A mágneses játékok szeptember 21-től csak akkor forgalmazhatók, ha szerepel rajtuk a figyelmeztetés, amely szerint súlyos vagy halálos sérülést okozhatnak - a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter erről szóló rendelete a Magyar Közlönyben jelent meg.
Vágólapra másolva!

Az EU Bizottsága áprilisban hozott határozatot a mágneses játékokon elhelyezendő feliratról, a rendelet ezt iktatja be a magyar jogrendszerbe. A Bizottság azért tartotta szükségesnek a figyelmeztetést, mivel az utóbbi években világszerte megszaporodtak a mágneses játékok okozta balesetek. Ennek pedig az az oka, hogy a mágnesek egyre erősebbek lettek, ugyanakkor a játékokba befoglalásuknak módja nem változott. Így egyre gyakrabban tudnak leválni az apró mágnesek a játékokról, amelyeket a gyerekek lenyelhetnek.

A rendelet szerint mágnesesnek minősül az a játék, amely lenyelhető alakú és méretű mágnest, vagy pedig mágneses alkatrészt tartalmaz. A mágnes lehet a játék belsejében, tokban, mélyedésben, vagy foglalatban, de a használat során képes leválni a játékról.

Szeptember 21-től a játék csak akkor forgalmazható, ha szerepel rajta a következő figyelmeztető szöveg: "Figyelem! Ez a játék mágnest vagy mágneses alkatrészt tartalmaz. Az emberi test belsejében az egymáshoz vagy más fémtárgyhoz tapadó mágnesek súlyos vagy halálos sérülést okozhatnak. Azonnal kérjen orvosi segítséget a mágnes lenyelése vagy belélegzése esetén!"

A fogyasztóvédelmi hatóság a figyelmeztető szöveggel nem rendelkező játékot kivonja a forgalomból, egyúttal a fogyasztókat tájékoztatja a termék veszélyességéről.