Vágólapra másolva!
Romlanak a felzárkózó Európa gazdasági és adóskockázati kilátásai, és árfolyamválsággal kísért kemény landolást sem lehet kizárni a térségben - derül ki a Fitch Ratings legfrisebb elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb hitelminősítők között számon tartott Fitch Ratings szakértői szerint Magyarország - változatlanul gyenge, ám gyorsuló növekedésével - szembemegy a régiós lassulási folyamattal. A tágabb értelemben vett Kelet-Európa szuverén adósairól évente összeállított átfogó elemzések idei kiadása szerint a legnagyobb európai hitelminősítő azzal számol, hogy a térség átlagos GDP-növekedése a tavalyi 6,9 százalékról idén 5,8 százalékra - 2002 óta a legalacsonyabb ütemre - lassul, jövőre pedig már csak 5,2 százalékos dinamika várható.

Elmarad-e a választási költekezés?

Ezt az ütemet is elsősorban az országcsoporton belül 37 százalékos gazdasági súlyt képviselő Oroszország 7,5 százalékosra becsült idei, illetve 6,5 százalékra valószínűsített jövő évi növekedése tartja fenn. A legtöbb térségi ország ennél "sokkal lassabban" fog növekedni, Észtország és Lettország pedig egyenest a recesszió kockázatával néz szembe.

A hitelminősítő szerint a feltörekvő Európa korábbi adósosztályzat-javulási lendülete kifulladt. Az elmúlt másfél évben csak három szuverén devizaadós kapott felminősítést - Csehország, Szlovákia és Örményország -, és ezt két leminősítés - Lettországé és Grúziáé - kísérte. Az adósosztályzatokra érvényes pozitív és negatív kilátások egyenlege a tavaly augusztusi plusz 5-ről most augusztusra mínusz 5-be fordult - vagyis már ennyivel több a leminősítést valószínűsítő negatív kilátások száma a felminősítésre jelölő pozitív kilátásokénál -, ami jelzi a térségi adóskockázati besorolásokra nehezedő nyomást - fogalmaz a Fitch-elemzés.

A hitelminősítő szakértői kiemelik, Magyarország "BBB plusz" közepes befektetői besorolásának kilátása tavaly novemberben negatívról stabilra javult, tükrözve a növekvő bizalmat, hogy 2007-2008-ban teljesülnek az államháztartási hiánycélok, csökkentve a magyar gazdaság külső sebezhetőségét. A Fitch szerint továbbra is várható, hogy az idei GDP-arányos deficit kissé elmarad a 4,3 százalékos céltól. A 2009-es költségvetési tárgyalások eredménye fontos jelzője lesz annak, hogy Magyarországnak, "modern kori történetében először", sikerül-e elkerülnie a közfinanszírozás helyzetének a választásokhoz kötődő romlását.

Devizaválság jöhet

A hitelminősítő szerint az idei évre várt 2 százalékos magyar GDP-növekedés is gyorsulást jelentene a tavalyi évhez képest, és más régiós országokkal ellentétben a magyar gazdaság növekedése már az idei második negyedévben is gyorsult valamelyest. A Fitch szerint - jóllehet a prognózis hangsúlyozza, hogy nem ez a ház központi forgatókönyve - "jelentős és növekvő" a kockázata annak, hogy "valahol a térségben" árfolyamválsággal kísért kemény landolás következik be.

A távirati iroda kérdésére, hogy melyek a legveszélyeztettebb országok, Ed Parker, a Fitch Ratings felzárkózó európai szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója azt mondta, a hitelminősítő nem jelöl meg külön országokat, hanem az általánosságban romló folyamatra és annak lehetséges következményeire hívja fel a figyelmet. A cég azonban kidolgozott egy sebezhetőségi mutatót, amely a külső finanszírozási nyomások kockázatait méri, a működőtőke-beáramlással kiigazított folyómérleg-egyenlegek, az idén esedékessé váló devizaadósság-törlesztések és a nettó küladósság-állományok figyelembevételével, és ezen a mércén Lettország, Horvátország, Litvánia, Törökország, Észtország, Bulgária és Románia a legsérülékenyebb a térségben.

Az euróövezeti csatlakozási kilátásokról a csütörtöki Fitch-előrejelzésben az áll, hogy a hitelminősítő Szlovákia januárban esedékes felvétele után legalább három év euróbővítési szünetet vár. A Fitch szerint jelenleg "messze a legnehezebben teljesíthető" felvételi kritérium az infláció, amelynek - Szlovákia mellett - most csak Lengyelország felel meg az eurótagságra pályázó térségi EU-tagállamok közül.

Magyar euró leghamarabb 2014-ben

A hitelminősítő Magyarország euróövezeti felvételét változatlanul 2014-re jósolja, ugyanakkorra, amikor Csehországét és Lettországét is. Az elemzés kiemeli, hogy ez utóbbi két ország belépésének várható időpontját a Fitch Ratings a térségről kiadott tavalyi konvergencia-jelentése óta egy évvel kitolta. Szlovákia után a Fitch várakozása szerint Lengyelország lesz a következő euróövezeti tag a térségből, 2012-ben, utána Észtország és Litvánia csatlakozhat, 2013-ban.

Románia és Bulgária euróövezeti felvételét a cég 2015-re jósolja. A Fitch Ratings előrejelzése szerint Magyarország 2010-ben lép be az euróövezet előtti átváltási mechanizmusba, az ERM-II.-be, amelyben az eurótagjelölteknek legalább két évet kell eltölteniük.