Ötpárti egyetértés a Nabucco eseti bizottság ügyében

Vágólapra másolva!
Ötpárti egyetértéssel kezdeményezték a Nabucco gázvezeték előkészítésével foglalkozó eseti bizottság létrehozását; ez lesz az első bizottság, amelyben a helyek elosztásakor az SZDSZ ellenzéki pártként szerepel majd.
Vágólapra másolva!

Az öt párt frakcióvezetője - Kóka János (SZDSZ), Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Herényi Károly (MDF) és Semjén Zsolt (KDNP) - hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek a javaslatot, amely szerint a bizottságot hivatalosan a "Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottságnak" hívják majd. A testület létrehozásáról szóló javaslatban leszögezik, hogy az Országgyűlés az ország energiaellátásának biztosítása, az egyoldalú importfüggőség elkerülése érdekében alapvető fontosságúnak tartja és prioritásként támogatja az Európai Unió által stratégiai projektként megjelölt Nabucco földgázvezeték mielőbbi megépítését.

A bizottság feladata lesz áttekinteni és ellenőrizni az európai uniós és magyar intézkedéseket, és figyelemmel kísérni a Nabucco földgázvezetéket bármilyen formában érintő, gáztározásra és nagykapacitású gázvezetékek építésére irányuló, eddig megkötött és jövőbeni nemzetközi megállapodásokat. A testület emellett ajánlásokat fogalmaz meg a kormánynak.

A testület 12 tagból áll majd, és paritásos alapon működik, vagyis a mindenkori kormánypárti és ellenzéki oldal egyenlő számú taggal képviselteti magát. Ez azt jelenti, hogy a MSZP hat taggal, a Fidesz hárommal, az SZDSZ, a KDNP és az MDF pedig egy-egy taggal vesz részt a munkában. Ez lesz az első olyan bizottság, amelyben a helyek elosztásakor SZDSZ ellenzéki pártként szerepel. Amióta az SZDSZ kilépett a koalícióból, még nem vetődött fel, hogy újrarendezzék az állandó bizottságokban a pártok képviseleti arányát. A Nabucco bizottság elnökére az SZDSZ, két társelnökére az MSZP, egy társelnökére a Fidesz terjeszthet elő javaslatot. A bizottság megbízatása határozatlan ideig tart.

Múlt héten a Fidesz és az SZDSZ közös közleményben jelentette be, hogy elfogadja az MSZP javaslatait a Nabucco gázvezeték megépítésével összefüggő előterjesztéshez, így ötpárti egyetértés van ahhoz, hogy a parlament az ősszel a lehető leghamarabb napirendre vegye és elfogadja azt. Kóka János (SZDSZ) és Németh Zsolt (Fidesz) múlt heti tárgyalása után közleményben emlékeztetett arra, hogy az idén tavasszal megkezdett ötpárti tárgyalásokon néhány kérdésben vita alakult ki. Az SZDSZ országgyűlési határozati javaslatot készített, amely a Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság felállítását kezdeményezte, az MSZP azonban jelezte, több ponton módosítaná az elképzelést. Az ezt követő tárgyalások során a Fidesz és az SZDSZ olyan közös álláspontra jutott, amellyel lényegében a KDNP és az MDF is egyetértett.