Hosszabb határidő az új mobilpályázatokra

Vágólapra másolva!
Tucatnyi cég érdeklődik az új mobiltelefon-frekvenciák iránt, amelyek a kiíró hatóság szerint egyebek között az ország ritkán lakott területeinek internetellátottságát is javíthatják. A pályázók nyolc plusznapot kaptak az anyagok beadására.
Vágólapra másolva!

Nyolc nappal meghosszabbította a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az október 22-én kiírt mobilpályázatok beadására rendelkezésre álló időt. Az új beadási határidő november 28 - tudatta közleményében a hatóság.

A pályázattal kapcsolatban írásban beérkezett kérdések nyomán, a kiírás pontosításásával együtt hosszabbította meg beadási határidőt az NHH - áll a közleményben.

A hatóság a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében összesen hét frekvenciacsomagot hirdetett meg. Ha a pályázatok eredményesek lesznek, a piacon akár két új mobilszolgáltató is megjelenhet, és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogot szerezhet.

Az A blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A B blokkra sikeresen pályázó cég a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli, szélessávú internetellátását javíthatja.

A további öt csomag a 26 GHz-es frekvenciatartomány hasznosítására vonatkozik. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók, illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet.

A pályázati anyagot eddig összesen 12 cég vásárolta meg. Az NHH várakozásai szerint az A és a B blokk esetében a pályázat eredményhirdetésére legkorábban változatlanul 2008. december 22-én, a 26 GHz-es pályázatok eredményhirdetésére pedig 2009. január 30-án kerülhet sor.