Kikerülhető az új autóadó

Vágólapra másolva!
Tömegesen íratják át cégükről a saját nevükre kocsijukat az evás vállalkozások, hogy elkerüljék a gépjárműadó megfizetését. Kiküldetéssel is meg lehet úszni az adózást, de ezzel a lehetőséggel az egyszemélyes cégek nem élhetnek.
Vágólapra másolva!

A februárban hatályba lépett új cégautóadó a jogalkotó szándéka szerint igazságosabb lesz a korábbinál, mert kisebb terhelést jelent azoknak, akik eddig is fizettek, de azoknak is fizetni kell majd, akik eddig megúszták ezt az adót. Az adó elkerülésére már megszülettek a technikák.

Az új szabályok szerint folyamatosan fizetni kell a cégautóadót, ha a kocsi tulajdonosa jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet. Más esetben - például, ha az autó a gépjárműnyilvántartás szerint magánszemélyé - csak akkor kell fizetni, ha költséget számolnak el utána, azaz, ha az egyéni vállalkozó költségként könyveli el a kötelező biztosítás díját, vagy ha a vállalkozás egyik tagjának tulajdonában lévő kocsiba tankolt benzinről szóló számlát számolják el.

Az átalányadózó és az evás egyéni vállalkozóknak, a fizetővendéglátást tételes átalányadózás formájában alkalmazó magánszemélyeknek nem kell cégautóadót fizetni az APEH tájékoztatója szerint, mivel ők nemszámolják el tételesen költségeiket. Ha a gépkocsit magánszemély lízingeli, de nem számol el utána költséget, akkor neki nem kell fizetnie. Ha nem Magyarországon helyezték forgalomba az autót, és itthon költséget számolnak el utána, akkor annak kell fizetnie, aki elszámol.

Az evás cégek tulajdonosainak érdemes a vállalkozásról a saját nevükre átíratni az autójukat, mivel költséget nem számolnak el, viszont minden hónapban meg kell fizetni az adót pusztán a tulajdonlás miatt - mondta az [origo]-nak Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének fővárosi vezetője. Az átíráshoz eredetiségvizsgálatra van szükség, ami a gépjármű típusától függően 17-22 ezer forintba kerül. Az [origo] által megkérdezett, eredetiségvizsgálattal foglalkozó cégek szerint a forgalom ugyan számottevően megnövekedett a fentiek miatt, de óriási tömegről nincs szó, a félórás procedúrát a legtöbben már másnapra tudják vállalni.

Kiküldetéssel elkerülhető az adó

Ha egy cég a munkavállalójának gépjárműve után számol el költséget van lehetőség az adó összegének csökkentésére, vagy elkerülésére. Nem kell fizetni, ha a munkavállaló a munkába járás címén megkapja a gépkocsija után az szja-törvényben engedélyezett kilométerenkénti 9 forintot. Sem a munkáltatót, sem az autó tulajdonosát nem terheli az adó akkor, ha üzleti út miatt, kiküldetési rendelvény alapján kap költségtérítést. Emiatt vélhetően beindul majd a fiktív kiküldetési rendelvények gyártása. Egyéni vállalkozóknál és azoknál a cégeknél, ahol a munkáltatói jogokat csak egy személy gyakorolja - önmaga felett -, ez a megoldás nem alkalmazható, mert az ügyvezető, vagy a betéti társaság beltagja nem küldheti ki saját magát üzleti útra.

Fontos, hogy az szja-törvényben meghatározott kiküldetésről van szó, ami eltér a munka törvénykönyvében meghatározott szabályoktól. Utóbbi szerint a kiküldetés alapján történő munkavégzés maximális időtartama egy évben legfeljebb 44 munkanap lehet, az szja-törvény viszont nem korlátozza a kiküldetés időtartamát.

A rendelvényt két példányban kell kiállítani, az egyiket a munkáltatónak, a másikat a magánszemélynek kell megőriznie. Szerepeltetni kell rajta a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, a gépjármű adatait, az utazás célját, időtartamát, az útvonalat, a futásteljesítményt, az utazás és az étkezés költségtérítését.

Csak az időben megfizetett gépjárműadó vonható le

Az adót a nem magánszemélyeknél a kocsi megvásárlásának vagy lízingbe vételének hónapját követő hónaptól kell fizetni, addig a hónapig, amíg eladják vagy visszaadják - esetleg ellopják - az autót. A magánszemélyeknek, ha valamelyik hónapban költségelszámolás történik, akkor a következő hónaptól kell fizetni addig a hónapig, amelyben utoljára költséget vontak le.

Ha egy autónak több tulajdonosa is van, és bármelyik köteles fizetni az adót (azért, mert magánszemély és költséget számolt el, vagy mert cég), az adó a tulajdoni arányban terheli a feleket. Ha egy magánszemély autója után más (akinek ő használatba adta kocsiját) számol el költséget, akkor is a tulajdonosnak kell fizetni. E költségelszámolásról azonban nyolc napon belül írásban értesítenie kell a használónak a tulajdonost - amennyiben ez elmarad, a használó fizet.

Legelőször április 20-áig kell majd bevallani és megfizetni ezt az új adót, és minden negyedévet követő hónap 20-án lesz a határidő. A bevallást más adókkal és járulékokkal együtt a 0901-es nyomtatványon lehet teljesíteni. A cégautó adóból levonható az önkormányzatnak határidőre befizetett gépjárműadónak az adott hónapokra jutó része.