Jól jön a gyenge forint az agrárszektornak

Vágólapra másolva!
A gyenge forint kínálta lehetőségek kiaknázásával ellensúlyozhatják a magyar növénytermesztők a hitelezési feltételek szigorodását: a gabonaexport élénkül, a drága importgyümölcs, illetve -zöldség pedig piacbővülést hozhat a hazai gazdáknak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A déli megyékben már megkezdődtek a tavaszi munkák a földeken - mondta lapunknak Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke. Helyenként már a tavaszi vetést készítik elő, sőt a mákot és a borsót vetik. Az ország északi, északnyugati tájain azonban még állnak a traktorok, főleg a belvíz sújtotta területeken kényszerülnek várni a gazdálkodók.

A vetési időszak megkezdődésével a vetőmagpiac is megélénkült. Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke szerint ezen nem spórolnak a termelők, a műtrágyán már inkább, főleg azok, akiknek tavaly komoly értékesítési gondjaik akadtak és most sem számíthatnak a bankok segítségére.

Noha a kisebb termelőket lassan kifizeti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), a nagyobb agrárcégek közül sokhoz még mindig nem érkezett meg a támogatás, ez pedig nehezíti a tavaszi munkák finanszírozását. Az államilag garantált forgóeszközhitelek jelenthetnek némi könnyebbséget, de csak az egyébként is hitelképes termelőknek, mivel a kereskedelmi bankok hitelbírálati szigora nem enyhül és egyre hosszabb idő alatt bírálják el a kérelmeket.

Drágábban kel el a jó tavalyi termés

A szigorúbb hitelelérési lehetőségek miatt romló likviditást a forintgyengülés miatt megélénkült gabonaexportból tudják a termelők javítani. Vancsura becslése szerint az idén már mintegy egymillió tonnányi kukorica hagyhatta el az országot hajón és vasúton, a tavaly betakarításkori tonnánkénti 18-20 ezer forintos ár mostanra 29-30 ezerre kúszott.

A termelők abban bíznak, hogy a kukoricakivitel után a búzaexport is megélénkül. Az árak mindenesetre elindultak fölfelé: az év eleji tonnánkénti 34 ezer forintról 36 ezerre emelkedtek, a kifejezetten jó minőségű étkezési búzáért a szabad piacon 42 ezer forintot is adnak.

A gyümölcságazatban is problémás hitelhez jutni

A gyümölcsösökben már metszik a fákat, növényvédelemre a szeles-esős időjárás miatt eddig nem volt lehetőség - közölte Lux Róbert, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A likviditáshiány ebben az ágazatban is gondot okoz, a termelők abban bíznak, hogy mielőbb hozzáférhetnek majd az értékesítő szervezeteken keresztül a kormány által indított, a tészeknek szánt, mintegy ötmilliárd forint keretű kedvezményes forgóeszközhitelekhez.

Hosszabb távon piacbővülést remélnek az élelmiszertermékpálya-kódex létrejöttétől, rövid távon pedig a gyenge forint tartja távol a belpiacoktól az importgyümölcsöt és -zöldséget. A minőség javításával, a termelők összefogásával és a fogyasztók pontosabb tájékoztatásával remélhetőleg meg is tartható az így szerzett piaci részesedés - mondja Lux Róbert.