Tízmilliárdba kerülhet az áfakártalanítás

Vágólapra másolva!
Egy mai döntés alapján minden adózó, aki 2004. május 1. és 2005. december 31. között a kapott támogatások miatt csak korlátozottan élhetett áfalevonási jogával, bár teljes mértékben adóköteles tevékenységet végzett, most kérheti a korábban le nem vont áfa visszatérítését - derül ki a KPMG közleményéből, amit az áfaszabályozással kapcsolatos uniós döntésről tett közzé. A szakértő szerint tízmilliárdos tételről lehet szó, és több ezer adózót érinthet a visszatérítés.
Vágólapra másolva!

A KPMG komentárja alapján a magyar adózók számára lényeges ügyben hozott döntést az Európai Bíróság (EB). A C-74/08. sz. "PARAT" ügyben a Parat Kft. javára ítélt az EB: a társaság jogosan helyezte levonásba 2005-ben az áfát, a részben állami támogatásból finanszírozott gépbeszerzései után, bár az akkor hatályos magyar törvények ezt tiltották.

"Az EB döntése szakmai szemmel nem meglepő, de mindenképpen megnyugtató az adózók számára" - fogalmazott Földes Balázs, a KPMG szenior adómenedzsere. "Bár az áfatörvény szabályozása 2006. óta már a mostani döntésben foglalt elveket követi, az ezt megelőző időszak tekintetében ez azt jelenti, hogy az adózók a korábban le nem vont áfa után is érvényesíthetnek levonási jogot, ha az állami támogatásból is finanszírozott beszerzésük kizárólag adóköteles tevékenységet szolgált."

A magyar áfaszabályozás az EU-csatlakozás és 2005. december 31. között úgy rendelkezett, hogy az állami támogatásban részesülőket csak részleges áfalevonási jog illeti meg. A támogatásból finanszírozott beszerzések esetén csak az ellenérték saját forrásból fizetett része után lehetett áfalevonási jogot gyakorolni, míg a működési támogatásban részesülők áfaköteles összesített bevételeik és a kapott támogatások arányának megfelelően gyakorolhatták csak áfalevonási jogukat minden beszerzésükre. A korlátozást az Országgyűlés 2006. január 1-jével eltörölte, éppen az EB egy 2005. őszi, hasonló tartalmú döntését figyelembe véve. Ugyanakkor a törvényi módosítás egyértelműen nem volt visszamenőleges hatályú: csak 2006. január 1. utáni beszerzésekre volt alkalmazható.

"A mai EB döntés alapján minden adózó, aki 2004. május 1. és 2005. december 31. között a kapott támogatások miatt csak korlátozottan élhetett áfalevonási jogával, bár teljes mértékben adóköteles tevékenységet végzett, most kérheti a korábban le nem vont áfa visszatérítését." - magyarázta Földes. "A magyar jogszabályok szerencsére egyszerűsített lehetőséget biztosítanak az ilyen, már tisztázott EB döntések alapján benyújtható visszaigénylésekhez. Éppen ezért remélhetőleg az adózók nem fognak különösebb nehézségbe ütközni, ha az áfa-visszatérítést kérelmezik."

A pénzügyi tárcánál egyelőre nem tudják, mekkora összeget kell majd kifizetni az ítélet alapján érintett cégek számára - tudta meg az [origo]. Az ítélet alapján a magyar államra a közösségi joggal ellentétes módon levonni nem engedett adó tekintetében kötelezettség hárul, amelyet teljesíteni fog. Ennek mértékéről, formájáról, valamint arról, hogy az érintetteknek mi lesz a teendőjük, miként tudják érvényesíteni jogaikat, a tárca rövid időn belül, az ítélet áttanulmányozását követően részletes tájékoztatást ad - áll a minisztérium közleményében. Földes Balázs szerint tízmilliárdos tételről lehet szó, és több ezer adózót érinthet a visszatérítés.