Még sincs egyezség a 700 milliárdos csomagról

Vágólapra másolva!
A korábbi információkkal ellentétben, mégsem sikerült megegyeznie az Egyesült Államok két nagy pártjának a hitelválság enyhítését célzó 700 milliárd dolláros mentőakcióról. A vita miatt a beavatkozás nem lehet olyan gyors, ahogy azt a piaci szereplők várnák.
Vágólapra másolva!

Hiába bizakodott több washingtoni politikus csütörtök este az "alapelvekről" való egyetértés láttán, a hitelválságtól megroppant pénzügyi szektor kisegítését célzó 700 milliárd dolláros segélycsomag részleteiről távolról sem sikerült megállapodni a demokrata és a republikánus tárgyaló delegációnak.

A két elnökjelölt, Barack Obama és John McCain egyezség nélkül hagyta el a Fehér Házban tartott tárgyalásokat, ahol a hangulat "veszekedős" volt. Henry Paulson pénzügyminiszter viszont nem veszítette el a humorát: fél térdre ereszkedett Nancy Pelosi demokrata képviselő előtt, azt kérve, hogy a demokraták ne teregessék ki a sajtóban a tárgyalások megrekedését - tudta meg a CNN demokrata forrásokból.

Korán örültek

Csütörtök este Cristopher Dodd demokrata szenátor még azt állította, hogy komoly előrehaladást ért el a republikánus és a demokrata párt tárgyaló delegációja: gyakorlatilag egyetértettek a pénzügyi segélycsomag alapelveiben. A BBC szerint szenátor azt mondta, fontos megállapodás született a csaknem háromórás tanácskozás végén, de részleteket nem árult el.

Egyes képviselők már akkor jelezték, hogy a terv részletei nem tisztázottak, ezért még finomításokra lenne szükség, de Paulson mellett Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke is sürgette a képviselőket, hogy adják áldásukat a tervre.

Pedig nincs vesztegetni való idő

A kifogásokat azzal igyekeznek elhárítani, hogy a jelenlegi kiábrándító helyzetben azonnal kell lépéseket tenni, a szabályozási kérdésekről elég később dönteni. A lakosság körében is bizonyára találni olyanokat, akik csóválják a fejüket a tervezett beavatkozás miatt, a CNBC számításai alapján az amerikai állampolgároknak - beleértve a gyerekeket is - fejenként 2300 dollárjába kerülhet a beavatkozás, miközben a pénzügyi társaságok jól járnak.

Amennyiben nem fogadják el a segélycsomagot, akkor a bankcsődök nyomán pénzügyi pánik következhet - mondta korábban Bush elnök. Ha elfogadják a 700 milliárdos tervet, és megszabadítják a bankrendszert a rossz hitelektől, akkor hamarosan újjéledhet a pénzügyi szektor és a hitelezési tevékenység - tette hozzá.