IMF: a hitelmegállapodás maga a szándéknyilatkozat

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) gyakorlatában nincs külön hitelszerződés, a hitelnyújtásról szóló megállapodás lényegében a kormánynak az IMF által jóváhagyott szándéknyilatkozata - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A készenléti hitelkeret alapját a magyar kormány által javasolt program képezi, amelynek főbb pontjai, a tervezett intézkedések szerepelnek a már publikált szándéknyilatkozatban - mondta a valutaalap egy nevének elhallgatását kérő illetékese.

Arra a kérdésre, hogy van-e konkrét hitelszerződés, úgy felelt: "nem tudom, milyen konkrét szerződésre gondol, egy szándéknyilatkozat létezik a megállapodás pontjaival".

Hogy működik a dolog?

A dolog úgy működik, hogy "egy kormány, jelen esetben az Önök kormánya elkészít egy programot, elhatározza, mit tervez csinálni, erről értesíti szándéknyilatkozatában az IMF-et, és ez a dokumentum maga válik a megállapodássá" - fejtette ki a szakértő. Mint hozzátette, a valutaalap igazgatótanácsa a saját szakértői jelentésével együtt vizsgálja meg a kormány terveit, és ha azokat végrehajthatónak találja, jóváhagyja.

Azzal kapcsolatban, hogy az IMF a hitelért cserébe kért-e konkrét lépéseket, és ha igen, milyeneket, kifejtette: "Nem arról van szó, hogy az IMF megjelenik egy országban, és elkezd pontokat diktálni, hogy ezt meg ezt kell csinálni (...) az történik, hogy a kormány elkészít egy programot, amelyet az IMF támogat, ez a hitelezés alapmenete".

"A kormány kidolgoz egy programot, amely egy sor intézkedést tartalmaz például a helyzet javítására vagy kiigazítására, ezt a programot az IMF-fel megvitatja, majd az IMF támogatja, az igazgatótanács jóváhagyja" - mondta, hozzátéve, hogy "a konkrét megállapodás a szándéknyilatkozatban szerepel, amelyet az Önök kormánya megosztott a sajtóval a múlt héten".

Szakértői jelentés - egyelőre nem nyilvános

Az IMF-illetékes elmondta, hogy a valutaalap washingtoni magyar missziójának nemzetközi szakértői küldöttsége Magyarországon járt és a programról egyeztetett, beható tárgyalásokat folytatott különböző kormányzati szakértőkkel, a jegybankkal.

A szakértők Washingtonba visszatérve összeállítottak egy szakértői jelentést (staff report), amelyben értékelték a magyar gazdaság állapotát, a folyamatok várható alakulását. Ez a jelentés került a magyar kormány szándéknyilatkozatával egyidejűleg az IMF igazgatótanácsa elé, amely megvizsgálta azokat, és jóváhagyta a Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelprogramot.

Ez minden ország esetében azonos eljárás, az IMF alapszabályának 4. cikkelyében rögzített konzultációs előírások a mérvadók. Az IMF még nem hozta nyilvánosságra ezt a szakértői jelentést, de ennek nincs akadálya, csak ehhez a magyar kormány jóváhagyása kell.

"Nem publikálhatjuk a beleegyezésük nélkül, mert ők részvényeseink" - hangsúlyozta, de azt nem tudta megmondani, mikor várható a közlés. (Az MTI egy másik IMF-forrásból úgy értesült, hogy a valutaalap a szakértői jelentést, a szükséges korrekciók, pontosítások után néhány napon belül, a magyar kormánnyal koordinálva közzéteszi.)

Ez a kormány ügye

Az illetékes arról is beszélt, hogy Magyarországon "ha az ellenzék több részletet akar megtudni a programról, ez a kormány ügye, ő dönti el, hogy válaszol-e, újabb magyarázatot fűz-e a szándéknyilatkozathoz, de ehhez a párbeszédhez az IMF-nek már nincs köze".

Az IMF a múlt héten hagyta jóvá a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelkeretet. A valutaalap október végén jelentette be, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kap, 17 hónapos készenléti hitelkeret formájában. A csomag részeként az IMF 15,7 milliárd dolláros hitelkeretet biztosít, az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank pedig 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.

Belpolitikai vita

Az IMF-fel kötött hitelmegállapodás napok óta belpolitikai viták kereszttüzében áll Magyarországon. A Fidesz elnöksége kedden felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra az IMF-hitelszerződés minden feltételét.

Matolcsy György, a Fidesz országgyűlési képviselője, volt gazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján követelte, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az IMF-fel kötött szerződést, mert "a bankrendszerben nem szokás szerződés nélkül pénzt folyósítani".

Varga Mihály volt pénzügyminiszter, az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának elnöke pedig fideszes képviselők kezdeményezésére csütörtök reggelre összehívta a testület rendkívüli ülését "a még mindig titkos IMF-hitelszerződés megismerése érdekében". Az ülésre előadóként meghívást kapott Veres János pénzügyminiszter és Simor András MNB-elnök.

A kormányszóvivői iroda reakciója

A kormányszóvivői iroda szerdán reagált a Fidesz felvetéseire, és ezt a reakciót az [origo] szerkesztőségéhez is eljuttatták. "Ahogy azt a Fidesz több más képviselőjének felvetésére is elmondták a kormányzat képviselői, úgy Matolcsy Györgynek is meg tudjuk erősíteni: a Nemzetközi Valutalappal való megállapodás minden dokumentuma nyilvános" - hangsúlyozza a közlemény.

"A pénzügyminiszter és a jegybank elnöke által aláírt szándéklevél ugyanis elérhető a Pénzügyminisztérium, illetve a Magyar Nemzeti Bank honlapján. A Nemzetközi Valutalap igazgatósága a szándéklevelében felvázolt gazdaságpolitikai célok alapján döntött a hitel folyósításáról" - hangzik a rövid kommüniké.