Gyurcsány: "Négy hibát követtünk el"

Vágólapra másolva!
"Négy hibát követtünk el" címmel közölt interjút Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a Le Monde című francia napilap szerda délután megjelent számában. A párizsi újság azon kérdésre, hogy Magyarország csődhelyzetben volt-e, amikor a Nemzetközi Valutalaphoz (IMF) fordult kérelmével, a kormányfő elmondta: a forint olyan támadást szenvedett el, mint amilyet a kilencvenes évek elején az angol font.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A vállalkozások és a lakosság nyakig eladósodottak devizában, a válság befagyasztotta a pénzügyi piacokat, a forint esni kezdett, azoknak, akik hitelt vettek fel, még jobban el kellett adósodniuk a visszafizetéshez, s mindezt jól kiszámították azok, akik a magyar valutára spekuláltak.

"Az IMF támogatása lehetővé tette, hogy elkerüljünk egy feltételezett csődöt. Ez akkor következhetett volna be, ha az államkötvények piaca teljesen befagy, ha az infláció mintegy húsz százalékponttal emelkedik, ha az állami bevételeket az adósság fizetésére kell fordítani a nyugdíjak kifizetése helyett, ami szociális és pénzügyi katasztrófát idézett volna elő" - fogalmazott Gyurcsány. Véleménye szerint ettől megmenekült az ország. Mint mondta, gyorsan kellett cselekedni a piacok megnyugtatására. Az IMF-hitel nem "gyógyító, hanem megelőző" eszköz volt. Önmagában már a hitelfolyósítás bejelentése lehetővé tette, hogy a forint visszatérjen a normális árfolyamra - emlékeztetett a kormányfő.

A Le Monde kérdése szerint Gyurcsánynak az állami kiadásokra irányuló politikája növelte az államháztartási hiányt, a megszorító intézkedések viszont a növekedést fenyegetik. A lap azon felvetésére, hogy akkor hol követte el a hibát, a miniszterelnök úgy válaszolt: "Azonkívül, ami a nemzetközi pénzügyi válságból adódik, négy alapvető hibát követtünk el".

A négy hiba

A miniszterelnök szerint az első az volt, hogy nem ösztönözték a lakosságot a megtakarításra. Ez annak a nyolc évvel ezelőtt megkezdődött politikának a következménye szerinte, amely az embereket a folyamatos pénzköltésre ösztönözte. A második hiba az volt, hogy 2000 és 2006 között az egymást követő három kormány túl sokat költött és lényegesen növelte a költségvetési hiányt. "Ebből 18 hónapot vállalok" - tette hozzá Gyurcsány. A harmadik hiba meggyőződése szerint a reformok elégtelensége volt, az ellenzék ugyanis folyamatosan azok megakadályozásán mesterkedett, a negyedik hiba pedig a vállalatok és a lakosság devizalapú eladósodása, még akkor is, ha a jelenség az egész régióban megfigyelhető - véli a miniszterelnök.

"Nem lesz fájdalommentes"

Gyurcsány Ferenc nem osztotta a Le Monde újságírójának, Marion Van Renterghemnek azon álláspontját, hogy amióta a kormány költségvetési megszorítást folytat, a szocialisták úgy tűnik, mintha a liberalizmust választották volna, a "Fidesz konzervatív liberálisai pedig szociális igazságosságot ígérnek". A kormányfő úgy véli, hogy a magyar jobboldal 14 éve mindig arra ment, amerre a szél fújt, ők viszont 2006 után radikális fordulatot csináltak. Akkor a hiány megközelítette a 10 százalékot, ami idénre 3,2 százalékra csökken. "Elengedhetetlen csökkenteni a deficitet és elindítani a reformokat, már csak azért is, mert a válság megerősítette annak szükségesét, hogy minél előbb belépjünk az eurózónába. Ez nem lesz fájdalommentes. Nem jelent örömöt, hogy ezt kell tennem, jobban szeretek adni, mint elvenni. De nem fogom az ország érdekét feláldozni a rövid távú népszerűség kedvéért" - hangsúlyozta Gyurcsány.