A legnagyobb csalás: 50 milliárd dollár a kár

Vágólapra másolva!
A Wall Street történetének talán legnagyobb, 50 milliárd dolláros, piramisjátékhoz hasonlító kötvénycsalásával vádolják Bernard Madoff amerikai üzletembert - írta a vasárnapi USA Today. A Bloomberg szerint Madoff cégét soha nem ellenőrizte az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC.
Vágólapra másolva!

A 70 éves Madoff, a New York-i Nasdaq elektronikus tőzsde egykori igazgatója maga vallotta be, hogy befektetési üzlete valójában "egy nagy csalás", egy "hatalmas Ponzi-séma".

Amerikában Ponzi-sémának nevezik azt, a piramisjáték elve alapján működő, a befektetők naivitását kihasználó csalási szisztémát, amikor hatalmas profitot ígérnek a befektetőknek, de a pénzeket valójában nem fektetik be, és a szédületes haszon által vonzott újabb befektetők pénzéből mindig az előző kör befektetőit fizetik ki. A rendszer egy idő után összeomlik a saját súlya alatt. Az olasz születésű Charles Ponziról nevezték el, aki a 20. század elején óriási méretű csalást hajtott végre e séma alapján.

Veterán

A volt Wall Street-i veterán cégét, a Bernard L. Madoff Investment Securities fedezeti alapot azzal vádolja a manhattani ügyészség, valamint a tőzsdefelügyelet, hogy egyes befektetők pénzét rossz kereskedések miatt elvesztette, majd a veszteségeket elrejtette más befektetők pénzével. Madoff csalási ügylete akkor omlott össze, amikor ügyfelei már 7 milliárd dollár visszatérítését kérték a múlt héten és a csaló ezt nem volt képes teljesíteni.

A hatóságok szerint Madoff csalása legalább 50 milliárd dollár veszteséget eredményezett. A vád alapján maximum 20 évi börtönbüntetést és 5 millió dollár pénzbírságot szabhatnak ki a csaló üzletemberre, akit a szövetségi hatóságok letartóztattak, később azonban 10 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyeztek.

A károsultak között igazi nagyágyúk voltak

A The Wall Street Journal a hét végén arról írt, hogy a csalási ügylet kiderülése óta újabb nemzetközi bankok, befektetési alapok és gazdag magánbefektetők neve merült fel, akik valószínűleg Madoff áldozatai lehettek. Az üzleti lap szerint elképzelhető, hogy a történelem legnagyobb pénzügyi csalására derül fény.

Az áldozatok között emlegetik a BNP Paribas francia nagybankot, a tokiói Nomura Holdings befektetési csoportot, továbbá a zürichi Neue Privat Bankot, és olyan magánszemélyeket csaptak be, mint Fred Wilpon, a New York Mets baseballcsapat tulajdonosa, Ezra Merkin, a GMAC pénzügyi csoport igazgatója vagy Norman Braman, a Philadelphia Eagles amerikaifutball-csapat egykori tulajdonosa.

Bírálják a tőzsdefelügyeletet

A Bloomberg hírügynökség szerint Madoff cégét soha nem ellenőrizte a SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet. Madoff rendszeresen juttatott adományokat politikusoknak, és társaságát csak két évvel ezlőtt regisztráltatta a SEC-nél. Minthogy a tőzsdefelügyelet 5 évente végez ellenőrzéseket, Madoff 2006 óta elkerülte a vizsgálatokat. Mindez a Bloomberg szerint további fokozza a SEC negatív megítélését.

Az amerikai tőzsdefelügyeletet korábban azért bírálták sokan, mert a hírek szerint nem ellenőrizte megfelelően a nagy Wall Street-i befektetési bankokat, amelyek brókercégekkel fonódtak össze. Ezek a befektetési bankok idén sorra dőltek össze, illetve lettek vetélytársaik felvásárlási célpontjai. Az öt legnagyobb Wall Street-i brókercég és befektetési bank mára vagy kereskedelmi bankká vált, vagy pedig felvásárolták, de előfordult az is, hogy csődbe ment egyikük. Ez utóbbi, a Lehman Brothers bukása megrendítette az egész világ pénzpiacait.