Adócsökkentéssel élénkít Komárom megye

Vágólapra másolva!
Tatabánya, Tata és Oroszlány képviselőtestületei csökkentették a kisvállalkozások iparűzési adóját, Esztergomban az önkormányzati fejlesztések gyorsításával és a városgondozási feladatok bővítésével próbálják élénkíteni a helyi gazdaságot - tájékoztatták az önkormányzatok sajtóreferensei az MTI-t szerdán.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Tatán kedden fogadtak el adócsökkentő csomagot, a városban a vállalkozások működőképességének megőrzése érdekében egyetlen adót sem emeltek. Az iparűzési adó alóli mentesség alapját kettőről kettő és fél milliárdra emelték, valamint a két százalékos adó mértékét egy tizedponttal csökkentették. Az intézkedéssel 1500-an mentesülnek az iparűzési adó befizetése alól, és 50 millió forint marad a tatai vállalkozóknál.

Tatabányán a korábbi, ötven százalékos kedvezmény helyett az iparűzési adó alól teljes mentességet kaptak a két és félmilliós adóalapot el nem érők. A döntés 4000 adózót érint, és 22 millió forinttal csökkenti az önkormányzat bevételeit. A testület az alkotmánybíróság döntésének megfelelően a luxusadót hatályon kívül helyezte.

Oroszlányban szintén egytized százalékponttal csökkentették az iparűzési adót, és 1,5 millió forintos adóalapig adnak mentességet. Az önkormányzat számításai szerint az így kieső adóbevétel 50 millió forinttal csökkenti a bevételeket.

Esztergom önkormányzata nem a város költségvetésének néhány ezrelékét kitevő adócsökkentéssel, hanem az önkormányzati fejlesztések gyorsításával, előrehozásával tesz a város gazdaságáért - közölte Meggyes Tamás polgármester.

Esztergom és környéke munkaerőpiacát érzékenyen érinti a Suzuki bejelentett létszámleépítése. A polgármester jelezte: a helyzet enyhítésére a cégtől elbocsátásra kerülő esztergomiakat rövidesen, még a gyáron belül állásajánlatokkal keresik meg, és az önkormányzat tulajdonában álló cégeknél próbálnak munkát találni számukra. Továbbá vendéglátó-ipari felnőttképzési programot indítanak a város iskoláinak bevonásával, mivel az idén három szálloda építési munkái kezdődtek meg a városban.

Emellett Esztergom több száz főt kíván foglalkoztatni városszépítő programokban, a városi kert- és erdőművelés felfuttatása érdekében. A gyümölcs- és díszfák, energetikai célra hasznosítható erdők ültetése és gondozása nemcsak a munkavállalásra nyújt alkalmat, hanem a környezetvédelmet és a szociális gondoskodást is szolgálja - jegyezte meg Meggyes Tamás polgármester.