Válságban az amerikai városok

Vágólapra másolva!
Manapság száz amerikai városból 84 pénzügyi gondokkal küszködik. A CNN tudósítása szerint fél évvel ezelőtt minden ötödik városnak voltak pénzügyi problémái.
Vágólapra másolva!

A tudósítás aláhúzza, hogy 1985. óta mérik a városok pénzügyi állapotát az Egyesült Államokban, azóta messze nem volt ilyen nagy egyszer sem a gondban lévők aránya. Szakértők szerint a városok pénzügyi gondjai általában egy éves fáziskéséssel jelentkeznek az országos szintű problémák után.

Kérdés, mi változik a nagy amerikai kormányzati mentőcsomagtól, amely a törvényhozásban halad az útján és amely csomagnak részben a városok lesznek a kedvezményezettjei. Számos város vezetése már türelmetlen, már arra sem futja, hogy a havat eltakaríttassa vagy a szemét elhordását megoldja.

A várások 69 százalékánál nincs munkafelvétel, illetve létszámcsökkentés történt, 42 százalék elhalasztott vagy törölt már mindenféle infrastrukturális beruházást. A városok több mint ötöde általános kiadáscsökkentést hajtott végre, több mint a felük az általuk beszedett díjakon emelt.