Vágólapra másolva!
Leslaw Kuzaj a GE lengyel nemzetiségű menedzsere, az amerikai cég közép-európai vezetője az [origo]-nak adott nyilatkozatában a gazdasági válságot elemezte, és közben elmondta, hogy cége újracsoportosította a világ országait. Kuzaj szerint ma már nincsenek fejlődő vagy fejlett országok. Ehelyett három új kategóriára van szükség: a nyersanyagokban, az emberi erőforrásokban gazdag és a technológiában-oktatásban élenjáró országokra. Régiónk viszont határeset: a versenyképes költségű, munkaerőben gazdag térségből lassan átkerülhetünk a technológiai övezetbe.
Vágólapra másolva!

A múlt év eleje óta hólabda-effektust figyelhetünk meg a világgazdaságban: egyik válság követi a másikat, és a hatásuk összeadódik - mondja Leslaw Kuzaj. A GE közép-európai tevékenységéért felelős vezetője az [origo]-nak összegezte a hólabda-effektus következményeit. Szerinte a folyamat a hitelválsággal, az ingatlanpiaci válsággal kezdődött, majd a pénzügyi rendszerek válsága következett. Ezután a reálgazdaságot is elérve nőtt munkanélküliség, csökkent a piaci kereslet, megjelentek a kihasználatlan kapacitások, infláció és recesszió lépett fel, mindennek hatására romlottak a gazdasági kilátások.

A térségünkben 20 éve jelen lévő amerikai vállalat regionális vezetője három adatot emelt ki a most is zajló, földmozgásszerű globális folyamatok közül. A Globális Pénzügyi Stabilitási Jelentés (GFSR) idén január 28-i kiadása az Egyesült Államokban kibocsátott, a bankok és más intézmények által birtokolt hiteleszközök lehetséges romlását a 2008 októberi 1,4 billió dollárról 2,2 billióra növelte. Az ENSZ munkaügyi szakosított szervezete, az ILO szerint 2009 végére 18-50 millióval több munkanélküli lesz a világban. Végül pedig a harmadik adat: a globális GDP növekedés várhatóan 0,5 százalékra csökken az IMF, a Nemzetközi Valutaalap szerint.

"Még nem látjuk az alagút végét"

- Tehát a globális gazdaság nehéz helyzetben van, és egyelőre még nem látjuk az alagút végét. Ha egyszer kijutunk belőle, semmi sem lesz a régi. Ma még nem tudjuk, hogy fognak működni akkor a dolgok, vagy hogy milyen modellben fogunk élni. Ám négy dolog biztos: a globális gazdaság alapvetően meg fog változni, átalakul a kormányzati és az üzleti szféra viszonya, a környezet fenntarthatósága és a növekedés összefüggései még erősebben előtérbe kerülnek és az emberek jobban ráeszmélnek arra, hogy milyen erős a kölcsönös függés a világban" - mondta Kuzaj.

"Mi a GE-nél úgy hisszük, hogy ha változás történik - és a válság is egyfajta változás - akkor az egyben lehetőség is, amennyiben nyitottak maradunk és hajlandóak folyamatosan tanulni illetve képesek vagyunk gyorsan cselekedni egy jövőkép birtokában" - tette hozzá a topmenedzser.

- Története során a GE már számos alkalommal bizonyította, hogy a nehéz időket is át tudja vészelni és képes a változásokhoz alkalmazkodni. Éppen ezért nem meglepő, hogy ez az egyetlen olyan cég, mely 1896-os megalakulása óta folyamatosan szerepel a Dow Jones indexen. Cégünk folytatja a felkészülést a "válság utáni" időszakra - mondta Kuzaj.

Négy intézkedés a válság elhárítására

Arra a kérdésre, hogy eddig hogyan vészelte át a GE a vihart, Kuzaj annyit mondott, hogy a "GE sokoldalú, globális infrastrukturális-, média- és pénzügyi szolgáltató cég, mely a világ legégetőbb szükségleteinek kielégítésére törekszik. Bár hosszú távú stratégiánk nem változott, tavaly négy intézkedést vezettünk be annak érdekében, hogy sikerrel vészeljük át a mostani időszakot. Az intézkedések az alábbi témák köré összpontosulnak: a cég biztonságának megőrzése; kiváló, elszámoltatható működés; a jövő építése; kommunikáció és motiváció."

A cég biztonságának megőrzésekor Kuzaj elsőként az AAA hitelbesorolás megőrzését említette. A GE azon kevés cég közé tartozik, amely a lehetséges legjobb hitelbesorolással rendelkezik a világon, ugyanakkor az elmúlt hetekben több amerikai független és banki elemző - többek között a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó Stephen Tusa, a JP Morgan szakértője is - felhívta a figyelmet arra, hogy egyre nehezebben tartható fenn a jelenlegi gazdasági környezetben ez a minősítés. (A GE számára kulcsfontosságú az AAA besorolás megőrzése, hiszen így a legkedvezőbb feltételek mellett tud hitelt felvenni, forrásokat szerezni.)

Kuzaj fontosnak tartja a biztonsági szempontok között az úgynevezett megfelelőségi (compliance) és ellenőrzési (kontrolleri) programjaik folytatását, az erőteljes kockázatkezelést. Emellett a költségcsökkentésre is nagy hangsúlyt helyeznek. A regionális GE-vezető nem említette, de a cég Magyarországon 500 fős leépítést (a magyarországi alkalmazotti létszám 3,5 százaléka) hajtott végre, és korábban bejelentette a vállalat azt is, hogy a fényforrásgyártást is magában foglaló üzletág esetleges leválasztását fontolgatják. Ugyanakkor a cég az eredményekről szóló januári bejelentésében jelezte, hogy a divizió önálló cégbe való kiszervezése egyelőre lekerült a napirendről.

Buffett befektetése

Egy mérőszám mutatja Kuzaj szerint, hogy milyen eredményeket értek el eddig a cég biztosítása terén. 2008-ban a harmadik negyedév végén pénzügyi tartalékaik 16 milliárd dollárt tettek ki, ezt az év végére sikerült 48 milliárd dollárra növelniük. A Warren Buffett által befektetett 3 milliárd dollár csak egy volt a számos számukra is előnyös lépés közül. (Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere, az Omahai Bölcsnek is nevezett üzletember két nagy amerikai cégbe fektetett cégei révén nagyobb összeget a mostani krízis során. Az egyik a GE, a másik a Goldman Sachs pénzintézet volt.)

A biztonság mellett a második szempont Kuzaj szerint a "kiváló, elszámoltatható" működés. A GE-nek el kell érnie - a körülmények változása miatt - tavaly csökkentett eredményterveket. - Ha ehhez kemény intézkedések szükségesek, meg kell lépnünk azokat - hangsúlyozta, hozzátéve: "A haszonkulcsra és a pénzügyi tartalékokra koncentrálunk, eközben csökkentjük költségeinket. Biztosítjuk a megfelelő osztalékfizetést is." (A rendszeres magas osztalék kifizetése szerepet játszik a cég AAA hitelminősítésekor, a vállalat vezetői ezért hangsúlyozzák, hogy fenntartják az eddigi osztalékpolitikát.)

Nyugtalanság a pénzügyi piacok miatt

Kuzaj szerint a befektetők szemében - mivel nyugtalansággal tölti el őket a pénzügyi piacok állapota - a GE Capital jelenti a cég legnagyobb problémáját. (Ehhez a pénzügyi részleghez tartozik a jól teljesítő magyar Budapest Bank is.) A GE ígéretet tett arra, hogy 2008 végére a GE Capital pozitív pénzáramlást (cash-flow-t) mutat fel, és nyeresége eléri a 9 milliárd dollárt. A cég betartotta az ígéretét: a pénzügyi szolgáltató üzletág 2008-as nyeresége 9 milliárd dollár lett.

2009-ben ötmilliárd dollár profitot terveznek ebben a szegmensben, mondta Kuzaj. Még 2008-ban - 25 milliárd dollárral - csökkenteni kezdték a GE Capitalt és ez a folyamat idén is folytatódni fog, hogy a kisebb méretnek köszönhetően kevésbé legyen érzékeny a piaci problémákra. Tavaly a GE éves árbevétele elérte a 183 milliárd dollárt, nyeresége pedig a 18 milliárd dollárt, ami a cég történetének harmadik legmagasabb nyeresége.

A harmadik szempont Kuzaj szerint a válság kezelésekor: a jövő építése. Befektetnek a globalizációba, az innovációba, technológiába, valamint ügyfeleikbe és szolgáltatásaikba. Egyre nagyobb jelentőséget kapnak a cég életében a nemzetközi bevételek: már ma is meghaladják az 50 százalékot, de 2010-re 60 százalékot várnak.

Helyi szint

Egy példát is említett a menedzser, hogyan növelik a forgalmukat egy olyan jelentős piacon, mint India. Az egészségügyi üzletáguk számos termékét kifejezetten az ország sajátos igényeire szabva lokálisan fejlesztik ki, gyártják és értékesítik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a GE globálisan kereskedő cégből globálisan működő céggé válik, és a csúcsvezetőket, illetve a vállalati egységeket oda helyezi át, ott építi tovább a szervezetet ahol várható az értékesítés növekedése.

Hogyan ültethető ez át Közép-Európára? Erre a kérdésre is válaszolt a lengyel menedzser. A GE folyamatosan olyan technológiák kifejlesztésébe és előállításukba fektet be, amelyek megfelelnek a városok, országok és régiók igényeinek. A GE például megoldásokat kínál az egészségügyi, a közlekedési és az energetikai szektor számára, továbbá vízkezelési technológiákat is. A Healthcare és a Water divíziójuk is rendelkezik Magyarországon olyan K+F szervezettel, amely az egész világon forgalmazott technológiákat fejleszt.