Borbély: Vannak problémák az állampapírpiacon

Vágólapra másolva!
A hosszú futamidejű állampapírokat tekintve a magyar állampapírpiacon még ma is komoly problémák vannak - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán megrendezett harmadik Pécsi Pénzügyi Napokon.
Vágólapra másolva!

Borbély László András szerint tavaly az állam adóssága durván kétezer milliárddal 18 104 milliárdra emelkedett 2008 végére.

Ha nem lett volna hitelpiaci válság, akkor körülbelül 800 milliárddal nőtt volna az adósság. Mivel az ország devizatartalékát a nemzetközi hitelvilág által elvárt minimális szintre kellett emelni, emiatt tavaly év végére egy új elem jelent meg az államadósságban: egy nagy összegű devizabetét. Ez részben a bankmentő-csomag forrása is. A 2009-es évet nagyban befolyásolják a tavalyi év eseményei - vélte vezérigazgató-helyettes.

Szerinte a hitelpiaci válság már tavaly márciusban éreztette hatását a forint állampapírpiacon, a hozamok rendkívül megemelkedtek. Ennek hatására az Államadósság Kezelő Központ kénytelen volt átalakítani kibocsátási tervét és finanszírozását.

A következő nagy negatív esemény szeptember-októberben robbant, amikor a külföldiek nagy mennyiségű forint állampapírtól szabadultak meg, három hónap alatt 900 milliárdnyi állampapírt adtak el. Ez szó szerint megroggyantotta a magyar állampapírpiacot - fogalmazott Borbély László András.

Ekkor vált időszerűvé a hitelcsomag, amelynek célja a biztonságos devizatartalék megteremtése, a bankrendszer stabilitását elősegítő finanszírozás, a külföldiek által nem megújított állampapír-állomány átmeneti finanszírozása volt. A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: mostanában is sikeres viszont a diszkont kincstárjegyek piaca. A lakossági értékpapír-értékesítés szintén zökkenőmentes - tette hozzá Borbély László András.