Vágólapra másolva!
A piacok összeomlása miatt kongresszusi vizsgálatot indítanának Washingtonban a Wall Streeten követett gyakorlatokkal kapcsolatban, a tervek szerint olyan alapos lesz a kutakodás, mint amilyenre ezidáig csak az 1929-es krach után volt példa - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Nancy Pelosi képviselőházi szóvivő szerint azért különösen fontos, hogy egy mindenki számára érthető vizsgálatot indítsanak, mert az amerikaiak háromnegyede tudni szeretné, hogy mi vezetett a Lehman Brothers csődjéhez, illetve a Bear Stearns és a Merrill Lynch összeomlásához.

Pelosi egy olyan bizottságot szeretne felállítani, mint amilyen az 1933-ban összehívott, azóta legendássá vált Pecora-bizottság volt. A Pecora-meghallgatásokat a történészek a Watergate-ügy bizottsági munkájához szokták hasonlítani, az amerikai történelemnek ugyanis ez volt a két legnagyobb kongresszusi vizsgálata.

A kongresszusnak mindenképp tennie kell valamit, a piaci összeomlás ugyanis elképesztő hatásokkal járt: a krízis eddig 1300 milliárd dolláros veszteséget okozott a bankvilágban, 700 miliárd dollárnyi adófizetői pénz bepumpálását kényszerítette ki, a tőzsdei árfolyamok esése miatt pedig gyakorlatilag elpárolgott világszerte 37 ezer milliárd dollárnyi vagyon.

A Wall Streeten 180 ezer állás szünt meg a válság miatt, ami nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy New Yorkban februárra 8,1 százalékra emelkedjen a munkanélküliségi ráta a januári 6,9 százalékról.

Pelosi a héten kezd majd tárgyalni a törvényhozókkal a bizottság felállításáról. Barack Obama korábban már jelezte, hogy szándékában áll a Wall Street szabályozásán szigorítani.

A Pecora-modellre az is jellemző volt, hogy a bankárok és brókerek egyéni akcióinak piaci hatásait vizsgálta, és ezáltal többek között olyan gyakorlatokra mutatott rá, amely a vagyonosabb ügyfelek érdekében akár rosszabb helyzetbe is hozott egy-egy átlagos befektetőt.