Vágólapra másolva!
A parlament csak azokat az adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokat szavazta meg, amelyeket a Bajnai-kormány is támogatott. Július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj, ennek második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják.
Vágólapra másolva!

Az adócsomagnak csak az idei évet érintő változásairól döntenek a holnapi zárószavazáson a képviselők, a jövő évi változásokat előirányzó részeket kivették a törvényjavaslatból, ezt a döntést a Fidesz is támogatta. Az adórendszer a Bajnai-kormány tervei szerint módosul az idén, ha a holnapi zárószavazáson is átmegy a csomag. Július elsejétől öt százalékponttal csökkentik a járulékokat (a minimálbér kétszereséig, jövőre a teljes jövedelemre érvényesen), az alsó szja-sávhatárt pedig 1,9 millió forintig kitolják visszamenőlegesen. Az áfakulcsot huszonöt százalékra emelik, de az alapvető élelmiszerek (tej, tejtermékek, pékáru) és a távhő esetében bevezetik a 18 százalékos kulcsot. A jövedéki adó átlagosan 5-6 százalékkal növekszik.

A kormány egyetértésével mégsem kell adózni az oktatási támogatás után, csak a családi pótlék összege növeli majd a személyi jövedelemadó alapját. A táppénz összegét a korábban tervezettnél jobban megnyirbálják, a támogatás folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetén a jövedelem hatvan százaléka, rövidebb biztosítási időnél pedig ötven százalék lehet. A munkaadói járulékok csökkentésével párhuzamosan a Start kártyával rendelkező pályakezdők után fizetendő járulék is csökkent az első évben 10, a második évben pedig 20 százalékra. A korábban tervezettnél nagyobb mértékű áfa emelés miatt a cigaretta és a dohány jövedéki adója kevésbé drágul.

Mivel az Európai Bíróság a múlt héti döntésében kártalanítási eljárásra kötelezte az államot az áfa-levonási jog korlátozása miatt, az adózás rendjéről szóló törvényben rendezik az ilyen esetek lebonyolítását. A Fidesz egyetértésével ez a paragrafus már a kihirdetést követő napon hatályba léphet a sürgősségre való tekintettel, így azonnal visszaigényelhetik a nekik járó összeget és kamatot az érintettek.

A képviselők többsége nem támogatta az MDF-es Herényi Károly javaslatait, így például az 5 százalékos áfakulcs alá eső termékek körének jelentős bővítését, illetve a jövedéki adók változatlanul hagyását sem. Hasonlóan jártak a Fidesz által benyújtott módosító indítványok is, ezekben többek között csak 23 százalékos felső áfakulcsot és az étkezési jegyek jelenlegi adómentességi határainak fenntartását javasolták.

Megszűnik a 13. havi nyugdíj

Egyebek mellett a 13. havi nyugdíj megszűnését tartalmazzák azok a nyugdíjtörvény-javaslathoz benyújtott módosító indítványok, amelyeket hétfőn fogadott el a parlament. A 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezetnek be, amelynek az összege csak akkor éri el a mai 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeget - 80 ezer forintot - ha a gazdasági növekedés eléri a 7,5 százalékot. Nyugdíjprémiumot akkor fizetne a kormány leghamarabb, ha a bruttó hazai termék növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, ekkor az összege maximum 20 ezer forint lehet.

A döntés szerint 2012-től évente hat hónappal emelkedik a nyugdíjkorhatár, ami először az 1952-ben születetteket érinti. Ugyanakkor azok az 1950-ben született férfiak és 1952-ben, vagy 1953-ban született nők, akik betöltötték a 60., illetve 59. életévüket, és 40 éves szolgálati idővel rendelkeznek, előrehozott nyugdíjat kaphatnak. Zárószavazás a törvényről jövő hétfőn lesz.

Ami eddig volt

A nyugdíjemelés mértékét eddig a svájci indexálás határozta meg, ami felerészben az infláció, felerészben pedig az országos nettó keresetemelkedésnek várható mértékén alapul. Ha a tényleges infláció vagy keresetnövekedés az év elején várt értékeket meghaladta, a nyugdíjasok visszamenőleg megkapták a különbséget.

A nyugdíjtörvényt módosító eredeti javaslat 2016-tól fokozatosan 65 évre növelné a nyugdíjkorhatárt, jövőre mehetnének utoljára előre hozott nyugdíjba az 1950-ben született férfiak. A szociális bizottság módosító javaslata előre hozná a korhatáremelést, az e szerint már az 1952-ben született korosztállyal, 2012-től elkezdődne.

A tervezet szerint - a korábbi bejelentéssel összhangban - jövőre megszűnne a 13. havi nyugdíj is. Ezt az intézkedést húzná ki a szövegből a fideszes Iván László és a KDNP-s Lanczendorfer Erzsébet egyik módosító indítványa. Az MSZP-s Vidorné Szabó Györgyi pedig úgy módosítaná a törvényt, hogy a jelenleg 13. havi nyugdíjra jogosultak havi járandóságát növelné meg a 13. havi nyugdíj tizenketted részével, de legfeljebb 6670 forinttal. Az SZDSZ-es Béki Gabriella az eredeti szöveggel ellentétben hatályban tartaná a 2005-ös nyugdíjkorrekciós törvényt, mert az 2010-re ígérte az özvegyi nyugdíjak területén meglévő igazságtalanságok megszüntetését, amiről a képviselő szerint nem szabad lemondani.